TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.03.2012 21:50:10

Odborové centrály se spojily v boji proti vládním reformám

PRAHA (MEDIAFAX) - Předáci dvou největších odborových centrál, Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) se v pondělí večer sešli, aby se dohodli na koordinaci boje proti vládním reformám. Budeme mluvit jedním hlasem, řekl Mediafaxu předseda ASO Bohumír Dufek.

"V současnosti budeme mluvit jedním hlasem," řekl Mediafaxu Dufek s tím, že nejdříve projednají společný postup na páteční jednání tripartity. Další akcí, kterou budou připravovat obě centrály, bude protivládní demonstrace, plánovaná na sobotu 21. dubna.

ASO i ČMKOS podle Dufka spojuje jedna věc. "Nepromyšlené vládní reformy," vysvětlil. Těsná kooperace bude pokračovat, dokud vláda premiéra Petra Nečase (ODS) od reforem v nynější podobě neustoupí, nebo dokud nepodá demisi. Odboráři obou centrál by se od pondělí neměli ohlížet na svou příslušnost k jednotlivým frakcím.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil plánuje oslovit občanské iniciativy, aby své protesty spolu s odbory spojily. "První společné jednání proběhne v pondělí," dodal Zavadil, který chce kontaktovat občany co nejdříve.

Sraz demonstrujících 21. dubna bude na pražském Václavském náměstí. Vláda by měla podle Zavadila okamžitě zastavit asociální reformy, nebo podat demisi. Odborářům se nelíbí kromě zvýšení DPH zpomalení růstu důchodů a plánované propouštění státních zaměstnanců. Podle propočtů odborů by do roku 2014 mohlo odejít z rezortu školství více než 17 tisíc učitelů, spolu s 3,5 tisíci policistů.

Vládní koalice vyjednává o opatřeních, jimiž by letos dokázala ušetřit 23,6 miliardy korun, v příštím roce přes 42 miliard korun a v roce 2014 ještě dvakrát víc, aby se jí podařilo snižovat schodek státního rozpočtu, jak si naplánovala - z letos plánovaných 105 miliard korun až na 70 miliard v roce 2014.

V květnu 2011 uspořádali odboráři také protest na Václavském náměstí, podle oficiálních zdrojů se ho zúčastnilo přibližně 40 tisíc občanů, podle odborů 55 tisíc lidí. O tři týdny později zorganizovaly odbory stávku dopravy, která na 24 hodin zastavila provoz vlaků, ale třeba také metra v Praze. "Určitě se o stávkách uvažovat bude," dodal o budoucích akcích předseda největší české odborové centrály.

Premiér Petr Nečas od úsporných opatření ale nehodlá ustoupit.

Obě centrály dříve pracovaly samostatně, na jednotlivých akcích se navzájem pouze podporovaly.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688