Dveřím letos povládne sklo, ořech a maximální variabilita

Stalo se již tradicí, že na začátku roku představují výrobci dveří novinky pro danou sezónu. Podle prvních náznaků se letos můžeme těšit na nabídku dveří z kvalitních materiálů a jejich bohatou variabilitu. Z jedné modelové řady si tak bude možné vybrat dveře nejen v několika barevných provedeních, ale i například s různou mírou prosklení.

Definitivně tak končí trend plných dřevěných dveří, které si kutilové dlouhá léta podomácku vylepšovali barevnými tapetami. Současným interiérům vládne jednoduchost a vzdušnost, čemuž se snaží vyjít vstříc i výrobci. Stalé častěji proto ve svých modelech kombinují kvalitní dřevěné materiály se sklem a nabízejí maximální variabilitu svých modelů. Z jedné designové řady si tak můžete snadno vybrat dveře do celého interiéru. „Míru prosklení necháváme pouze na zákazníkovi, aby mohl sám podle svého uvážení zvolit kompromis mezi prosvětleným interiérem a maximálním soukromím. Například dveře z modelové řady Porta IDEA nebo Porta KONCEPT nabízíme v několika variantách od celoskleněného až po plné provedení,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

Co se týče barev, katalogy výrobců naznačují, že letos bude v kurzu především ořech, a to jak ve své světlejší, tak i tmavší variantě. U povrchových materiálů lze zaznamenat další vývoj levných fólií, které jsou díky své detailní struktuře již mnohdy nerozeznatelné od přírodních materiálů. Klasikou pak zůstává odolný laminát CPL HQ a především přírodní dýha. U těchto materiálů je ale již nutné počítat s vyšší pořizovací cenou. Trendu jednoduchých a čistých linií odpovídá i rostoucí popularita tzv. bezfalcových dveří, jejichž kouzlo spočívá v chybějící polodrážce. Díky tomu křídlo při zavření perfektně zapadne do zárubní a vytvoří s nimi jednolitý povrch.

Kromě klasických otočných jsou stále populárnější dveře posuvné a na výsluní se postupně vrací i dveře skládací. „Své uplatnění najdou nejen ve stísněných interiérech, kde jsou mnohdy jedinou možností, ale i v moderních rodinných domech. Jejich skladnost a elegance je ale bohužel vykoupena jejich náročnější instalací. Zvlášť, pokud se rozhodnete pro posuvné dveře zajíždějící do stavebního pouzdra,“ upozorňuje Grygárek.

U vchodových dveří se kromě designu vyplatí nezapomenout i na jejich funkčnost. I v letošním roce tak bude pokračovat trend nastoupený v minulých letech, tj. důraz na odolnost, bezpečnost a tepelné úspory. S rostoucí oblibou nízkoenergetických a pasivních domů jsou i dveře pod stále větším drobnohledem. Kromě termo-izolačních výplní dveřních křídel je tak pozornost věnována i zárubním, jejichž speciální dřevo-ocelová konstrukce dokáže zabránit vzniku tepelných mostů a zabránit tak únikům cenného tepla.

Více na www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry