Research (Proinvestory.cz)
Investice  |  13.03.2012 09:40:59

Může Řecko jásat? Nemůže

Více než 85% soukromých věřitelů Řecka přijalo nabídku na výměnu dluhopisů. Může tedy Řecko jásat, že je zachráněno? Nemůže. Dopadne to stejně jako s pomocí. Nejprve se tvrdilo, že jeden záchranný balík bude stačit. Potom se ukázalo, že nebude, ani náhodou…

Podobně to bude s Řeckým bankrotem. Skutečnému bankrotu se během blízké doby stejně nevyhne, stejného názoru je i agentura Standard and Poors, která nedávno snížila řecký rating na úroveň selektivního defaultu. Řecko získalo jenom trochu dalšího času. Nyní se hraje o to, kdo ponese největší náklady bankrotu. Stávající snížení jeho zadluženosti není ani zdaleka postačující. Zadluženost je třeba snížit o další stovky miliard dolarů. Bez toho se Řecko z dluhové pasti nemá šanci vyhrabat.

Stejného názoru jsou podle všeho i obyvatelé Řecka, kteří pokračují ve vybírání peněz z bank. Objem bankovních vkladů je na nejnižší úrovni od roku 2006,

Bez změny chování zemí (které se zřejmě neobejde bez osekání vládních výdajů a růstu daní) se udržitelného zlepšení situace nedočkáme. Země (nejen Řecko) musí začít pracovat s přebytkovými rozpočty. Stávající snaha o zmírnění deficitů není dostatečná. Vygenerovaný přebytek by země měly věnovat na splácení dluhů. Bez toho se bude jejich dluh neustále zvyšovat a dříve nebo později se dostanou do dnešní pozice Řecka. Každá splátka dluhu povede k poklesu placených úroků, což za jinak stejných podmínek povede ke zvýšení přebytku a další splátce. Vlastně efekt úroků z úroků opačným směrem.

Vystoupení jedné nebo více zemí z eurozóny by z ekonomického hlediska bylo to nejlepší, co by země v problémech mohly udělat. Vrátit se k vlastní měně a tu následně devalvovat, řádově o desítky procent. Tím by se jim vrátila ztracená konkurenceschopnost, podobně jako Argentině před přibližně 10 lety.

Zároveň by to však zavánělo politickou porážkou nejtěžšího kalibru. Co kdyby se tedy euro rozdělilo na dvě – silné a slabé? O této variantě jsem psal již loni v září.

Zatím se evropské země stále snaží vystupovat jednotně. Kdyby to nedělali, pošlou euro i akcie ke dnu. Nevěřím však, že tento postup je dlouhodobě udržitelný. Proto zapomeňme na nějaké spojenectví. Každá země bojuje na své triko (včetně Německa).

Nejde jenom o Řecko. Řecko je pokusný králík, kde se pouze ladí scénář bankrotu členské země eurozóny. Ten pak bude nasazen na další problémové země - Portugalsko, Itálii, Španělsko….Zejména poslední dvě jmenované země jsou totiž pro globální finanční systém mnohem rizikovější než „nějaké“ Řecko.

Proto dohoda z minulého týdne nesignalizuje konec problémů. Naopak. Můžeme se „těšit“ na jejich eskalaci.Více nám napoví již příští týden,kdy v útěeý je splatných 14,5 mld. řeckého dluhu a o pátku 23. března se spekulovalo jako o dni vyhlášení řeckého bankrotu.

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz ve spolupráci se serverem SILVERUM .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688