TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.03.2012 04:55:16

EU se chystá Maďarsku zmrazit prostředky z fondu soudržnosti

BRUSEL (MEDIAFAX) - Ministři financí Evropské unie se chystají v úterý zmrazit 495 milionů eur z fondu soudržnosti určených pro Maďarsko kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje z Bruselu.

Velká většina z 27 ministrů je podle čtyř diplomatů připravena hlasovat pro návrh Evropské komise o pozastavení finančních prostředků na jeden rok od ledna příštího roku.

"Panuje shoda o pozastavení Fondu soudržnosti do Maďarska," řekl jeden z vysoce postavených diplomatů EU zasvěcený do diskuse před úterním zasedáním v Bruselu.

"Poselství do Maďarska, ale i pro ostatní je jasné: musíte splnit své rozpočtové závazky a znovu získat důvěru trhu," řekl druhý diplomat, který dodal, že téměř všichni z 27 členských států EU jsou nakloněni ve prospěch pozastavení příspěvků pro Maďarsko.

Maďarsko může financovat podle vyjádření tamního premiéra Viktora Orbána z minulého týdne svůj dluh po další dva roky bez pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie, ale musí si dávat pozor na cenu, za kterou si bude půjčovat na trhu. "Maďarsko nemá žádný přímý finanční problém," uvedl ve čtvrtek Orbán na podnikatelském fóru.

"Maďarsko může financovat samo sebe jeden, jeden a půl, dva roky bez vnější pomoci, a to ze stávajících rezerv. Ale na jaké úrovni jsme, není lhostejné," řekl dále Orbán.

"Pokud dosáhneme dohody s MMF a EU, potom hladina výnosů bude tato, a jestliže zde dohoda nebude, potom úroveň výnosu bude odlišná. Každý by chtěl financovat svou ekonomiku s nižšími náklady. Tedy jestliže něco přinese prospěch úrokům ekonomiky, potom musíme přijít s dohodou," dodal tehdy podle agentury Reuters Orbán.

Zodpovědnost pozdržení jednání leží podle něj na partnerech Maďarska, protože Maďarsko podle Orbána splnilo veškerá kritéria k nastartování rozhovorů. Maďarská vláda se tak snaží rozptýlit obavy trhu, že se jen snaží získat čas a ani nemá cíl v nové dohodě s mezinárodními věřiteli, která má zásadní význam pro zajištění finančních prostředků pro tuto zemi.

Evropská unie koncem února navrhla zmrazit 495 milionů eur z fondu soudržnosti určených pro Maďarsko kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Právě z těchto tzv. kohezních fondů se podporují chudší regiony miliardami eur. "Evropská komise dnes navrhla pozastavit 495 184 000 eur z Fondu soudržnosti pro Maďarsko, které nabudou účinnosti 1. ledna 2013. To představuje 0,5 procenta HDP a 29 procent přídělů z fondu soudržnosti pro zemi pro rok 2013," uvedla tehdy Evropská komise ve svém prohlášení.

"Maďarsko udělá vše pro to, aby schodek byl pod třemi procenty, a to nejen proto, že někdo tu a tam se nás ptá, jak toho dosáhneme, ale také proto, že je to v zásadním zájmu země," uvedl koncem února státní tajemník maďarského ministerstva hospodářství Zoltán Cséfalvay.

Budapešť přitom podle Evropské komise dlouhodobě nedělá dost pro snížení nadměrného rozpočtového deficitu pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP).

Návrh Evropské komise ještě musí potvrdit kvalifikovaná většina členských zemí EU. Maďarské úřady tak ještě mají čas na to, aby nadměrný deficit začaly řešit, pokud by tak učinily, pozastavení peněz by mohlo být zrušeno.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688