Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  12.03.2012 15:02:08

Pálí SVJ povinnost podávat daňové přiznání?

Přiznáni k dani z příjmů je každoročně pro řadu právnických subjektů, ale i fyzických osob tvrdým oříškem. Jak se povinnost podávat daňové přiznání týká Společenství vlastníků jednotek? Víte, že má-li Vaše SVJ výnos z pronájmu, vzniká povinnost podávat daňové přiznání Vám coby fyzických osobám?

Orientovat se v rámci daňové problematiky není mnohdy jednoduché ani pro profesionály, o to nesnadnější úlohu mají takové neziskové subjekty jako například Společenství vlastníků jednotek (dále také SVJ), pro které je řízení samotné organizace spíše okrajovou záležitostí. Jak také vyplývá z výzkumu, který realizovala společnost R3 group u uživatelů služeb facility managementu, účetní a daňové poradenství je jednou z nejvyhledávanějších služeb ze strany vlastníků nemovitostí. A tento zájem je skutečně na místě, neboť jako ukazují zkušenosti zmiňované správcovské společnosti, povinnost podávat daňové přiznání vůbec nevzniká pouze zhruba pětině SVJ, většina Společenství vlastníků jednotek přiznání k dani z příjmů podávat musí.

Celý zakopaný pes spočívá v typu příjmů, jaké Společenství vlastníků má. Bude-li mít SVJ pouze příjmy z bankovních úroků, které nejsou předmětem daně z příjmů – tzn. úroky z běžných účtů – není povinno daňové přiznání podávat. Pokud má však jiné příjmy, které již předmětem daně jsou (úroky z termínovaného účtu, penále a úroky z prodlení vlastníků jednotek apod.), vzniká povinnost podávat daňové přiznání. I v takovém případě však může SVJ na dani ušetřit, jestliže využije § 20, odst.7 zákona č.586/1992 Sb. Snížit základ daně si lze v tomto případě za předpokladu, že prostředky získané dosaženou úsporou daňové povinnosti budou použity na krytí nákladů souvisejících se správou domu. Jak upřesňuje ředitel společnosti R3 group, Michal Skřivan: „V praxi se tyto prostředky využívají často na údržbu společné zeleně nebo se vkládají do fondu oprav. Zadotovat lze takto kterýkoliv náklad, který se týká správy společných prostor domu. Tento akt ale musí vždy schválit shromáždění vlastníků v souladu se stanovami na návrh výboru nebo kontrolní komise.“   

Řada SVJ má ale také výnosy, které svým charakter spadají do zdanění jednotlivých vlastníků. Má-li tedy SVJ příjmy například z pronájmu reklamní plochy, výnos se rozděluje v poměru spoluvlastnických podílů na jednotlivé majitele jednotek a ti si jej uvedou ve svém daňovém přiznání. „V případě výnosů, které nejsou podle zákona v kompetenci zdanění SVJ, by měl správce nemovitosti zajistit všem vlastníkům podklady nutné k podání daňového přiznání,“ dodává Michal Skřivan.

Zdroj: TZ R3 Group

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.03.2024  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688