TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2012 09:14:39

Americká centrální banka bude rozhodovat o měnové politice

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americká centrální banka Fed bude v úterý rozhodovat o nastavení měnové politiky. Fed už koncem ledna uvedl, že bude udržovat velmi nízké úrokové sazby "alespoň" do roku 2014.

Americká centrální banka už koncem ledna uvedla, že bude udržovat "velmi uvolněnou" měnovou politiku v dohledné budoucnosti. Fed tak dal už tehdy najevo své přesvědčení, že americká ekonomika bude i nadále růst pomalu a rozšířil svou předchozí prognózu pro svou politiku nízkých úrokových sazeb o rok a půl. Sazby tak jsou nadále v rozmezí 0 až 0,25 procenta.

"Nedojde k žádné změně. Signální úroková sazba bude ponechána v intervalu 0 až 0,25 procenta. Fed se snaží všemi možnými prostředky držet úrokové sazby co nejníže. Navíc deklaroval, že takto nízké sazby vydrží až do roku 2014. Je tak zcela nepravděpodobné, že by Fed se svými sazbami zahýbal," odhadl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Americká centrální banka, tedy Federální rezervní systém (Fed), uvedla v tzv. Béžové knize na konci února, že americká ekonomika od ledna do poloviny února mírně expandovala. Šéf Fedu Ben Bernanke tehdy vyjádřil obavy, že nedávný prudký pokles míry nezaměstnanosti nemusí být trvalý. Míra nezaměstnanosti klesla v lednu na 8,3 procenta ze zhruba devítiprocentní úrovně, kde byla loni v létě.

"Pokles míry nezaměstnanosti byl poněkud rychlejší, než by se dalo očekávat vzhledem k tomu, že ekonomika se zdá, že roste během tohoto časového rámce na nebo pod jeho dlouhodobý trend," uvedl Bernanke ve středu před finančním výborem americké Sněmovny reprezentantů.

Hospodářský růst v USA za poslední čtvrtletí loňského roku byl koncem února revidován až na rovná tři procenta, ale předpovědi na první čtvrtletí letošního roku se blíží jen k dvouprocentnímu růstu.

Zástupci Fedu zvažovali další možné kolo monetárního stimulu prostřednictvím nákupů dluhopisů, ale zlepšení výhledu v posledních týdnech utlumilo vyhlídky pro tuto akci.

Federální rezervní systém, jak zní plný název americké centrální banky, se skládá z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688