Osvětlení? Každý pokoj si žádá „to své“

Co se týče osvětlení, každý prostor v bytě či domě si žádá „to své“. Není možné k výběru osvětlení přistupovat stejně, ať se jedná o kuchyň či dětský pokoj. Je třeba vzít v potaz specifika jednotlivých místností a osvětlení vybírat s ohledem na ně. Do kuchyně především bodovky

kuchyni by neměla chybět především bodová světla, kterými lze osvětlit pracovní linku. Standardní výbavou by dále mělo být světlo nad sporákem, které je často součástí digestoře. Pracovní plochu můžete osvětlit zářivkovými trubicemi, které jsou k použití do kuchyně ideální. Mohou mít životnost až 12 000 hodin. Kromě dlouhé životnosti oceníte i jejich efektivnost – jsou zhruba 4x úspornější než klasické žárovky.

Dostatečné osvětlení kuchyňské linky je i otázkou bezpečnosti – právě kvůli nevhodnému osvětlení často vznikají úrazy popálením či pořezáním. Na pracovní desce by osvětlením neměly vznikat odlesky či stíny, které jsou při každodenním používání kuchyňské linky velmi nepříjemné.

V případě, že se v kuchyni nachází jídelní stůl, je vhodné nad něj umístit stropní svítidlo. To by mělo být umístěno tak, aby dostatečně osvětlovalo celý stůl a přitom nikoho neoslňovalo. Ideálním řešením proto může být lustr se stahovacím stínidlem, který, když se vytáhne, může suplovat i hlavní světlo v místnosti. Ideální vzdálenost svítidla od stolu je cca 55 cm. Přestože je místnosti dominantní, jeho funkce je spíše doplňková, nejdůležitější jsou již zmíněná bodová světla.

Osvětlení v koupelně? Dbejte hlavně na bezpečnost!

Koupelna bývá často odkázána pouze na umělé osvětlení. Centrální světlo by tak mělo být doplněno minimálně jedním doplňkovým světlem, například nad zrcadlem. Nezapomeňte, že v koupelně je třeba při výběru a umístění osvětlení dodržovat bezpečnostní předpisy. Předejde se tak případným problémům, které toto vlhké prostředí může způsobit. Světla, která jsou určena pro použití ve vlhkém prostředí, musí mít vyšší stupeň ochrany. Proto do koupelny vybírejte světla, která mají ochranu minimálně IP43 pro vestavěná stropní svítidla. Přisazená svítidla musejí mít stupeň krytí ještě vyšší. Velký výběr koupelnového osvětlení naleznete např. v OBI.

Velkou pozornost v koupelně věnujte osvětlení zrcadla. Vhodné je k zrcadlu umístit podélná svítidla, která nevytvářejí ostré stíny v obličeji. Podobné svítidlo je možné umístit i nad zrcadlo. Naopak se snažte vyvarovat bodového osvětlení, které obličej nevhodně osvětluje.

Jelikož koupelna často trpí nedostatkem přirozeného světla, je jako náhradu možné použít tzv. plnospektrální osvětlení – bílé denní světlo. Jedná se o světlo, které se nejvíce přibližuje dennímu světlu a pozitivně tak působí na lidský organismus.  Toto osvětlení se tedy hodí všude tam, kde je přirozeného světla nedostatek, například na chodby, sklepní prostory, atd.

V obývacím pokoji sáhněte po lustrovém stmívači

Do obývacího pokoje je ideální měkké a dobře rozptýlené světlo. Vhodné je také použití lustrového stmívače – můžete si tak sami nastavovat intenzitu světla a vždy vytvořit atmosféru podle vaší nálady. Tyto stmívače jsou také velmi vhodné do ložnic, kde je obvykle vyžadováno tlumenější světlo než v ostatních pokojích.

Pomocí správného osvětlení lze snadno zdůraznit dekorace, umělecké předměty či architektonické prvky ve vašem obývacím pokoji. Bodová světla vám tak pomůžou jednoduše dotvořit interiér. Stejně tak použitím různých druhů osvětlení docílíte toho, že obývací pokoj rozdělíte na zóny s odlišnou funkcí. V obývacím pokoji je prostor pro vaši kreativitu – vyhrajte si s interiérem a dekorativním osvětlením. Budete překvapeni, jak pouhá změna osvětlení promění celé vyznění vašeho pokoje. V obývacím pokoji volte teplé odstíny světla, budete se v místnosti cítit příjemněji.

Energeticky úsporné osvětlení do chodby

Do chodby je vhodné umístit jednolité osvětlení, které zajistí dostatek světla při vstupu. Chodby mají často omezený prostor, a proto jsou tam ideální nástěnná svítidla. Například v OBI můžete zakoupit nástěnné osvětlení Ecomoods, které je energeticky úsporné a šetří tak nejen vaši kapsu, ale i životní prostředí. Je vhodné, aby chodby byly osvětleny stejně intenzivně jako zbytek domácnosti a oko se tak nemuselo často přizpůsobovat rozdílným intenzitám světla.

Tip odborníka:

„Do chodeb je vhodné umístit integrované noční osvětlení, které zajistí bezpečný pohyb. Dobře poslouží například LED diody, které jsou umístěny nízko nad zemí a osvětlují tak nepřehledné či jinak potenciálně nebezpečné prostory, jako je třeba schodiště,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha Štěrboholy.

 

 

 

 

 

Dětský pokoj si žádá barvy! I co se osvětlení týče

V případě dětských pokojů je nutné osvětlení věnovat zvláštní pozornost – nevhodné osvětlení může dítěti způsobit mnoho zdravotních problémů, jako např. bolest hlavy či zánět spojivek. Další věcí je působení světla na psychiku. Jistě jste i sami na sobě zpozorovali, že nedostatečné či špatné osvětlení vede k psychické nepohodě a proto je třeba se ho vyvarovat. Pokud by vhodné osvětlení ve studentském pokoji chybělo, může způsobit například i sníženou soustředěnost.

Nezbytné je jedno centrální osvětlení, které je doplněno podle potřeby a věku dítěte – pro mladší děti se hodí barevná dekorativní svítidla. Do dětského pokoje jsou ideální dotyková svítidla, která mohou být v dosahu dětí, a přitom nehrozí žádné nebezpečí. Pro studenty jsou zase nepostradatelné stolní lampičky, aby měli dostatek světla na psaní domácích úkolů. Na stůl jsou ideální lampy s kloubovým ramenem, které je možné si přizpůsobit a nasměrovat podle potřeby.

Osvětlení v ložnici sluší střídmost

Specifické osvětlení potřebuje i ložnice. Výběr osvětlení záleží hlavně na tom, k jakému účelu ložnice slouží. Pokud jsou v ní umístěné pouze postele, je třeba jiné osvětlení, než když v ložnici jsou úložné prostory či dokonce pracovní koutek.

Naprostou nezbytností je však možnost ovládání osvětlení z postele. Samozřejmostí jsou noční lampičky, ale pokud máte v ložnici centrální osvětlení, je příjemné mít možnost ovládat z postele i toto osvětlení. K vašemu zvýšenému komfortu přispěje i stmívač osvětlení, díky kterému si budete moct nastavit intenzitu osvětlení, jaká vám bude nejvíce vyhovovat.

Světlo a barvy na sebe vzájemně působí

Nejen osvětlení vytváří atmosféru v bytě. Velmi významnou roli hrají také barvy. Osvětlení by se proto nemělo vybírat pouze na základě velikosti a vnitřního uspořádání místností. Při výběru berte v potaz i výmalbu v  pokoji. Barevné stěny totiž mohou ovlivnit psychiku člověka podobně jako osvětlení. Je proto důležité vědět, jak samotné barvy působí a tomu přizpůsobit výběr osvětlení (či naopak). Pokud máte pocit, že pokoj je velmi tmavý – i přes vhodně zvolené osvětlení – může to být způsobeno právě špatnou výmalbou v pokoji.

Obecně platí, že stěny oproti oknu a podlaha jsou světlejší, protože na ně dopadá dostatek světla. Naopak strop a zbytek stěn jsou tmavé, proto je potřeba je prosvětlit jasnými barvami. Naopak na podlahu a stěnu proti oknu můžete použít sytější, tmavší barvy, čímž rozdíly v prosvětlení místnosti vyrovnáte.

Zdroj: OBI


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry