TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.03.2012 10:00:11

Úspěch ve vyjednávání s odboráři mladoboleslavské automobilky nepřineslo ani sedmé kolo jednání

MLADÁ BOLESLAV (MEDIAFAX) - Vedení mladoboleslavské Škoda Auto se ani na sedmém jednání s odbory KOVO nedohodlo na nové kolektivní smlouvě, ta stávající přitom vyprší už na konci měsíce. Ve čtvrtek o tom píše týdeník Škodovácký odborář.

"Odbory KOVO pokračují v kolektivním vyjednávání s automobilkou Škoda, které je letos velmi náročné a firma zatím svůj vstupní návrh navýšila jen minimálně. Na sedmém kole sice automobilka přišla s vyšším růstem tarifu, po bližším prozkoumání návrhu s ohledem na inflaci je ale zřejmé, že růst reálné mzdy by byl nulový," píše týdeník.

Vedení automobilky na toto jednání přišlo s návrhem navýšit základní tarif o 3,5 procenta, zvýšit rozpočet v oblasti osobního ohodnocení o 15,5 procenta, zvýšit růst osobního ohodnocení v závislosti na růstu tarifu, vyplatit zaručený a variabilní bonus podle stávajících pravidel a navýšit příspěvek na penzijní připojištění o 50 korun.

Podle odborů by však tento návrh při očekávané tříprocentní inflaci znamenal nulový či dokonce záporný růst reálných mezd. Odboráři proto trvají na svém původním návrhu předloženém už 21. února.

Odbory KOVO v něm navrhly růst tarifu o sedm procent, žádají zachovat současný stav osobního ohodnocení, rozpočtovanou částku navýšit na 16 procent nových tarifních mezd, příplatky za práci v sobotu a v neděli navýšit na hodnotu 35 procent průměrného výdělku, zaručený bonus navýšit na 1,4 dekretové mzdy, základnu variabilního bonusu stanovit na změnu hodnoty zisku a navyšovat ji o procenta nárůstu průměrné mzdy v roce, za který je vyplácen, uzavřít inflační doložku se zárukou dohodnutého nárůstu procenta reálné měsíční mzdy v době platnosti dohody a navýšit příspěvek na penzijní připojištění na 800 korun měsíčně.

Vedení mladoboleslavské automobilky však na tento návrh přistoupit nechce.

Další vyjednávací kolo se má uskutečnit 13. března, tedy po zasedání Podnikové rady odborů KOVO, která s ohledem na blížící se konec platnosti kolektivní smlouvy (do 31. března 2012) rozhodne, jaké kroky odbory KOVO podniknou dál, aby dosáhly potřebných požadavků. Už dříve odboráři připustili, že kvůli splnění svých požadavků jsou připraveni dokonce i stávkovat.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688