Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  05.03.2012 21:27:58

Ropa: Startuje poslední dějství světového ekonomického dramatu


Spousta siláckých prohlášení a řinčení (nejen ekonomických) zbraní. Chamtiví spekulanti řeší ceny benzínu v USA, Izrael leží v žaludku řadě arabských zemí, země BRIC pohánějí poptávku po ropě, jejíž cena podle řady analytiků nenávratně míří k 200 USD za barel a "nikdy" již neklesne pod 130 USD. Na druhé straně je ovšem poněkud prozaičtější realita.

 

 

Trh s ropou je jako orchestr, který je řízen schopným dirigentem. A celé těleso má za sebou jednu skvělou generálku - rok 2008. Historie se sice neopakuje, ovšem mnohdy se docela dobře "rýmuje".

Tentokrát to není americká poptávka, která kolabuje, ale poptávka z Evropské unie včetně Británie. Cena ropy v eurech a librách nikdy nebyla vyšší. USA naproti tomu tiše zvyšují domácí produkci, protože se řadě velkých těžařů vyplatí zahajovat nové vrty - drahá ropa slibuje vysoké marže.

"Za vysokou cenu ropy je ovšem (s výjimkou loňského jara, kdy vznikla panika kvůli jaderné katastrofě ve Fukušimě a výpadku dodávek z Libye) potřeba hledat pasivní příliv kapitálu od investorů, kteří se bojí rizika na finančním trhu," tvrdí Chris Cook, bývalý šéf International Petroleum Exchange, v současnosti konzultant a komentátor. Největší vlny přílivu tohoto kapitálu podle něj nastaly loni v září a v prosinci.

 

Koncert je u konce

Nyní by podle Cooka mělo přijít "velké finále" celé hry. Orchestr hraje fortissimo a láká na svůj mocný zvuk další spekulativní peníze. Ty umožňují producentům prodávat dopředu ropu za vyšší ceny, než sami očekávají v budoucnu po odlivu spekulativního kapitálu, tedy nižší než současné.

 

Sankce na íránskou ropu ze strany USA a Evropy pouze nahrávají Číně. Ta si se slevou doplní své strategické ropné rezervy. "Zaplatí" to především země jako Itálie nebo Řecko.

Írán tedy svou ropu bez problémů prodává dále, USA více těží, ropa tedy bude drahá především pro Evropany. Dirigent orchestru se ovšem již nadechuje k poslední "růstové větě", aby pak nechal orchestr v tichosti odejít. Chris Cook si tento odchod představuje jako pokles ceny ropy k 60 USD za barel.

 

Koho by ovlivnila levnější ropa?

 

Největším problémem by byl pokles ceny ropy pro země jako Írán, Rusko nebo Venezuela, jejichž rozpočtové příjmy jsou silně závislé na ropě. V případě prohloubení krize v těchto zemích by mohlo dojít až k ohrožení současných politických režimů (zřejmě s výjimkou Ruska), což by mohlo vést k potřebě "záchranných" operací, z nichž by nakonec nepochybně těžila Wall Street.

Radovali by se američtí řidiči. Ceny benzínu by klesly zhruba na 2,50 USD za galon, což by podpořilo Baracka Obamu v jeho boji o obhajobu prezidentského mandátu. Američtí spotřebitelé totiž ceny benzínu silně vnímají a jejich růst v posledních týdnech vyvolal obavy o oživení americké ekonomiky.

OPEC by zřejmě reagoval velice rychle a omezil by produkci. Saúdskoarabská "páka" se ovšem v současnosti bez problémů zajišťuje díky zmíněnému spekulativnímu kapitálu proti případnému poklesu ceny ropy, proto by nemělo jít o vážný problém. Co by ovšem narušilo zmíněný klid v ropném odvětví?

Jak budou na další růst cen ropy reagovat spotřebitelé a proč je trh s ropou tak křehký? Více se z analýzy dozvíte ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688