TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.03.2012 18:13:46

Ekonomický týden ve světě: Makrodata a rozhodování ECB a Bank of England o úrocích

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat a rozhodování o měnové politice. Eurostat to načne v pondělí daty o maloobchodu, přijdou zpřesněné údaje o růstu ekonomiky eurozóny a EU, data o vývoji nezaměstnanosti v USA a rozhodnutí centrální banky Británie a eurozóny.

Evropský statistický úřad Eurostat v pondělí zveřejní údaje o lednovém vývoji maloobchodních tržeb v eurozóně i celé Evropské unii. Meziročně se v prosinci maloobchodní tržby v eurozóně propadly o 1,6 procenta, v celé Evropské unii naopak o 0,1 procenta vzrostly. Maloobchodní tržby v eurozóně loni v prosinci klesly meziměsíčně o 0,4 procenta, v rámci celé Evropské unie vzrostly o 0,3 procenta. "S maloobchodem v eurozóně to nebude nikterak slavné. Německo ukázalo velký propad v maloobchodních tržbách. S sebou tak stáhne celou eurozónu. Maloobchod v eurozóně tak poklesne meziměsíčně o rovné procento," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Slovenský statistický úřad v úterý zveřejní zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP) za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle předběžného odhadu slovenská ekonomika v posledních třech měsících loňského roku překvapivě zrychlila tempo meziročního růstu na 3,4 procenta z tří procent v předchozím kvartálu. Analytici přitom očekávali, že růst zpomalí k dvěma procentům. Mezičtvrtletně HDP Slovenska v závěru loňského roku stoupl o 0,9 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí přidal o 0,8 procenta.

Eurostat v úterý zveřejní data o vývoji HDP v EU a eurozóně za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle rychlého odhadu ve čtvrtém kvartálu loňského roku HDP eurozóny i celé EU klesl o 0,3 procenta mezičtvrtletně, meziročně pak stoupl v eurozóně o 0,7 procenta a v celé EU o 0,9 procenta. Eurostat navíc odhadl, že v rámci eurozóny pak za celý rok HDP vzrostl o 1,5 procenta a v celé EU o 1,6 procenta.

Britská centrální banka Bank of England (BoE) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Bank of England má nastavenu svoji klíčovou úrokovou sazbu na 0,5 procenta. "Bank of England úrokovou sazbu nezmění. BoE využívá k podpoře ekonomiky kvantitativní uvolňování měnové politiky," odhadl Prokop.

Evropská centrální banka (ECB) bude také ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Na svém posledním zasedání ponechala začátkem února podle očekávání ECB úrokové sazby na rekordním minimu jednoho procenta. "Očekává se, že ECB svoji signální úrokovou sazbu ponechá na úrovni jednoho procenta. ECB nyní využívá ke snížení úrokových sazeb v ekonomice pumpování likvidity. Můžeme se podívat, kde je nyní tříměsíční EURIBOR dnes a kde byl před třemi měsíci," řekl Prokop.

Americké ministerstvo práce zveřejní v pátek údaje o únorové míře nezaměstnanosti ve Spojených státech. V lednu tamní míra nezaměstnanosti klesla nečekaně na téměř tříleté minimum 8,3 procenta, zatímco se čekala stagnace na 8,5 procentech. Americká ekonomika v lednu vytvořila pracovní místa nejrychlejším tempem za devět měsíců. Tamní míra nezaměstnanosti tak klesla od loňského srpna už o 0,8 procentního bodu.

Americké ministerstvo obchodu zveřejní v pátek údaje o lednovém vývoji zahraničního obchodu. V prosinci loňského roku deficit obchodní bilance vzrostl na 48,8 miliardy dolarů. Bilance zahraničního obchodu Spojených států zaznamenala za celý rok 2011 pasivní saldo na úrovni 558 miliard dolarů, z toho více než polovinu přitom činí bilance obchodu s Čínou. Celkový schodek za loňský rok tak byl nejvyšší od roku 2008.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688