Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.02.2012 07:32:18

10 levných bankovních akcií


Seznam bank obchodovaných pod (nebo jen lehce nad) účetní hodnotou hmotného majetku zahrnuje aktivně obchodované tituly, jejichž data byla dostupná k 30. prosinci 2011, s průměrným denním objemem přes 50 000 zobchodovaných akcií. Z nich byla dále vybrána desítka společností, které nabízí zajímavý prostor pro růst v letošním roce na základě průměrných cílových cen analytiků Thomson Reuters.

V seznamu naleznete čtyři banky z Portorika, které svými valuacemi reflektují vážnou a dlouhodobou recesi, jež ostrovní ekonomiku postihla. Analytici na ně mají ale vesměs pozitivní výhled - očekávají růst tržního podílu dvou z nich a pro celou skupinu jsou jejich odhady zisků optimistické. Portoriko je v recesi už nejméně pět let, ekonomika však vykazuje známky zlepšení. Proběhla zde konsolidace bank sídlících na ostrově ze sedmi na čtyři. Existují navíc další spekulace o tom, že dojde ještě k dodatečné konsolidaci. Za kandidáty na ni jsou považovány First Bancorp a Doral, společně by ušetřily skoro 100 milionů dolarů.

Dvě jména obchodovaná pod hodnotou hmotného majetku patří do skupiny "velké čtyřky" amerických bank. Naopak nad touto hodnotou se obchodují akcie JPMorgan a Wells Fargo. Přesto se dá říct, že jsou i ony zatím velmi atraktivně ohodnoceny:

  • JPMorgan Chase se obchoduje za 1,2násobek účetní hodnoty hmotných aktiv, ale za atraktivní 8,2násobek konsenzuálních očekávaných zisků, což je nejnižší P/E z "velké čtyřky". Sentiment analytiků se zlepšuje: 29 z 32 analytiků doporučuje akcie k nákupu.

  •  

    Navzdory relativně dobré výkonnosti finančního sektoru od začátku roku se stále řada bankovních akcií obchoduje pod účetní hodnotou hmotného majetku (tangible book value). V případě akcií bank je nejtěžší pro investora správně načasovat koupi, být trpělivý a vyčkat si na dobu, kdy se ekonomika konečně dostane ze současné krize.
  •  

  • Wells Fargo se obchoduje za 1,8násobek účetní hodnoty hmotných aktiv. Tato akcie je podle očekávaných zisků nejdražší z "velké čtyřky" – akcie se obchodují za 9,7násobek konsenzuálního očekávaného EPS v roce 2012. U Wells Fargo však víte, za co platíte: představuje jakýsi "zlatý standard" s rentabilitou aktiv (ROA) mezi 1,11 až 1,27 % za posledních pět kvartálů.

10. StellarOne Corp.

Stellarone

V minulém roce ztratily akcie této banky 21 %. Akcie se obchoduje těsně pod účetní hodnotou hmotného majetku. 31. ledna bylo oznámeno 50% navýšení dividendy na 6 centů na akcii. Banka může vyzdvihnout svou vcelku silnou kapitálovou pozici, která byla povzbuzena výsledky a odkoupením prioritních akcií držených vládou v souvislosti se záchranným programem TARP.

 

9. Hanmi Financial

Hanmi Financial

Loni poklesly akcie Hanmi Financial o 20 %. Společnost v listopadu navýšila kapitál, a bez problému tak splňuje aktuální regulatorní požadavky. Otázkou ještě zůstává, jak banka naloží se svými opravnými položkami (deferred tax assets – DTA) v hodnotě 80 milionů USD.

8. Fox Chase Bancorp

Fox Chase Bancorp

Akcie v loňském roce přinesly výnos 7 %. Zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí se meziročně zvýšil ze 7 centů na 9 centů. Za zlepšením stojí hlavně snižující se náklady na financování, které kompenzují vyšší ztráty z úvěrů. Firmě se rovněž daří vylepšovat úvěrovou kvalitu. ROA by se ze současných zhruba 0,41 % měla do dvou let dostat na hodnoty mezi 0,55-0,60 %.

7. E*Trade Financial

E*Trade Financial

Loňský propad v ceně akcií byl v případě E Trade Financial (ETFC) 50 %. E Trade Financial je samozřejmě hlavně on-line brokerem, ale společnosti patří také E Trade Bank s 45,8 miliony USD v celkových aktivech (k 30. 12. 2011). Společnost oznámila za čtvrté čtvrtletí čistou ztrátu 2 centy na akcii, ve srovnání s 11 centy na akcii před rokem. Ztráty z úvěrů se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně snížily. Management se nyní zaměřuje na ozdravení rozvahy, zlepšení poměru kapitálové přiměřenosti, redukci nákladů a růstové investice. Růstový potenciál ETFC je dlouhodobě výrazný, krátkodobě se ale společnost bude muset vyrovnat s přetrvávajícmi nepříznivými makroekonomickými a regulatorními podmínkami.

6. First Bancorp

First Bancorp

V loňském roce akcie zaznamenaly 49% propad. Portorická banka značně navýšila kapitál prodejem 150 milionů akcií institucionálním investorům. V návaznosti na zvyšování kapitálu byly prioritní akcie programu TARP v hodnotě 424,2 milionu USD přeměněny na akcie kmenové. V posledním čtvrtletí 2011 vykázala čistou ztrátu 14,8 milionu USD. Management se nyní bude soustředit na řešení problémových aktiv a zlepšování ziskovosti.

Jaké další bankovní akcie jsou nyní atraktivně oceněny?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688