Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  24.02.2012 08:54:06

Erste Group Bank: predikce výsledků za 4Q2011

Po minulých kvartálních výsledcích, ovlivněných obrovským množství mimořádných položek, by se čísla Erste měla při reportu výsledků 4Q2011 vrátit zpět k "normálu". Tím je v současných podmínkách podle nás čtvrtletní čistý zisk v intervalu 200-300 mil. EUR. Naše projekce konkrétně pro 4Q počítá s vykázaným čistým ziskem 235 mil. EUR, díky čemuž by se celoroční ztráta měla ztenčit na 738 mil. EUR (tedy v souladu s avizovaným rozpětím 700-800 mil EUR).

Na provozních výnosech očekáváme solidní 5,3% meziroční nárůst čistých úrokových výnosů, mezikvartálně to nicméně znamená 1% pokles z velmi vysoké úrovně vykázané v 3Q2011. Naopak u výnosů z poplatků očekáváme slabší číslo meziročně i mezikvartálně. Předchozí kvartál byl na úrovni provozních výnosů negativně ovlivněn ztrátou z prodeje a přecenění CDS. Ve 4Q by se již měl výsledek z obchodování dostat zpět do kladných čísel, nicméně marginální vliv CDS a nepříznivé podmínky na trhu by toto číslo měly udržet pod "běžnými" úrovněmi. Celkově tak očekáváme provozní výnosy Erste ve 4Q2011 ve výši lehce nad 1,9 mld. EUR a jsme v tomto směru o něco optimističtější než trh.

Očekáváme, že Erste bude pokračovat v úsporných opatřeních na straně provozních nákladů, díky nimž by se OPEX měl udržet v intencích předchozích kvartálů. Provozní zisk proto predikujem e ve výši 945 mil. EUR. Co se týká nákladů rizika, i zde projektujeme do značné míry "normalizaci" - nepočítáme s žádnými podstatnými mimořádnými opravnými položkami, jimiž se výsledky za 3Q jen hemžily. Trendy v problémových zemích jako je Rumunsku a Maďarsku se nicméně nezlepšily a proto očekáváme náklady rizika na úrovni 474 mil. EUR, tedy o něco výše než v 1Q a 2Q loňského roku.

Pro investory bude nepochybně klíčové, jaké novinky přinese Erste z pohledu probíhajícího kapitálového testu: tzn. jak se bance daří snižovat rizikově vážená aktiva a činit další opatření, díky nimž by měla dosáhnout požadovaného kapitálu dle testů EBA. Investoři budou stejně netrpělivě čekat na čerstvé informace z Maďarska (předčasné splácení hypoték, strategie Erste atd.) a detaily plánovaného odkupu hybridních bondů, oznámeného nedávno. Akcie Erste od začátku roku o cca 30%, především vlivem kontrakce rizikových prémií vyžadovaných investory na akciových trzích. I přesto si myslíme, že akcie Erste mají v případě solidních výsledků a příznivého vývoje kapitálové přiměřenosti šanci na pozitivní reakci.

Celou predikci výsledků Erste za 4Q2011 a celý rok 2011 naleznete ke stažení  zde. (126,00 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688