Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  23.02.2012 11:40:39

SoGé, BNP Paribas, Crédit Agricole: Blýská se na dobré časy?

Jaká hrůza! Nikdo si rozhodně nepřipíjel lahví z Bordeaux poté, co minulý týden Société Générale (GLE) zveřejnila své výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku. SocGen nenaplnila odhady analytiků, když oznámila horší zisk, než se čekalo (100 milionů eur ve 4Q).

Další velká francouzská banka, BNP Paribas (BNP), zvládla překonat odhady a zisky propadly méně, než se čekalo, konkrétně na 765 milionů eur. Crédit Agricole (ACA) reportuje ve čtvrtek 23. února a odhady zisku jsou zhruba na úrovni 750 milionů za rok 2011.

Celkový obraz je tak smíšený a až nejistota veliká a my, co se francouzských bank týče, dlouhodobě patříme k velkým skeptikům. Pokud ale máte rádi jistou míru rizika, jsou francouzské banky odolnější, než si mnozí myslí.

Toto jsou moje argumenty: Zaprvé - vlastní zisky se zvedají. Zadruhé - obavy o kvalitu úvěrového portfolia jsou možná plané. Výnosy jsou sice malé, ale úroveň rizika může dále klesat, a tím se stanou i nízké výnosy relativně atraktivnějšími.

Hnací silou jsou zisky z vlastního byznysu

Předně se podívejme na zisky z vlastního byznysu a čistý úrokový výnos. Oba tyto ukazatele jdou podle konsenzu tím správným směrem. To vše stojí na pozadí vyšších marží z vkladů a úvěrů, které nemusí nutně brát v úvahu rychlou úvěrovou expanzi (viz graf č. 1 a graf č. 2).

 

 

 

Z čeho ale mají investoři obavy, je kvalita úvěrového portfolia. To dosáhlo podle odhadu analytiků svých vrcholů v roce 2011 (graf č. 3) a dalších letech bude rentabilita kapitálu (ROE) klesat.

 

 

Nižší výnosnost (ROE) způsobuje, že jsou investice do bankovních akcií relativně méně atraktivní ve srovnání s jinými. Ovšem pokud se jejich rizikovost sníží, může dojít k obratu. Nová pravidla regulace bankovního sektoru mají rizika omezit a my očekáváme, že se francouzské banky do budoucna stanou atraktivní investicí.

Zisky z finančních operací se tenčí. Vše se vrací na začátek

Francouzské banky byly na ziscích z finančních operací v podstatě závislé, a to se jim v minulých letech nevyplácelo. Prakticky všechny světové banky se na ziscích z transakcí “nabalily” a když byl dobrý rok, tvořily zhruba 30 až 50 procent z jejich celkových výsledků. V současnosti ale evropské i americké banky prochází bolestivým “detoxem”, aby snížily rizika.

Zisky z finančních operací v předchozích letech dramaticky klesaly a v příštích třech letech se tento stav zřejmě nezmění (viz graf č. 4). Klíčové tak pro francouzské banky bude se s tímto klesajícím trendem vyrovnat, aby se pro příště vyhnuly poklesům z loňského roku. A my si myslíme, že to zvládnou!

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688