iPoint (iPoint.cz)
Podnikání  |  22.02.2012 10:22:36

ČEKIA: Zájem slovenských podnikatelů o daňové ráje je nejslabší za poslední tři roky


iPoint.cz

Zájem slovenských podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje byl v loňském roce nejslabší za poslední tři roky. Přesto se počet společností, které jsou kontrolovány z daňového ráje, zvýšil téměř o desetinu (250) a přiblížil se 3 000. Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 1,57 % firem registrovaných na Slovensku. K nejatraktivnějším daňovým rájům slovenských podnikatelů i nadále patří Nizozemí, Kypr a Lucembursko, nicméně jen Kypr výrazněji posílil svoji pozici. Největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Seychely, Panama a Kajmanské ostrovy. Analýzu dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA), člen nadnárodní skupiny Bisnode, která tento typ informací čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

 

Zájem slovenských firem o přesun sídla do daňového ráje v loňském roce ochladl. Počet společností, které mají vlastníka z destinace považované za daňový ráj, se meziročně zvýšil o 250 subjektů, což představuje meziroční nárůst o 9,11 %. V roce 2010 do daňového ráje přesídlilo 302 subjektů (meziročně +12,36 %) resp. 521 (+27,11 %) v roce 2009. Za posledních čtyři roky, kdy ČEKIA tyto statistiky detailně sleduje, se počet firem s vlastníkem z daňového ráje zvýšil o 56 % z 1 992 v roce 2008 na 2 995 na konci roku 2011. „I když se dynamika odchodů slovenských firem do daňových rájů v poslední době zpomalila, současný stav je zcela nevyhovující. Stále pokračující, zpravidla formální, stěhování firem ze Slovenska do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru,“ komentuje výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová. „Řečeno velmi jednoduše – podnikatelům se z mnoha důvodů na Slovensku nelíbí a proto raději odcházejí, přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro jakoukoliv ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečným příjmů státní pokladny, se jedná o negativní zprávu,“ dodala Petra Štěpánová.

 

K nejoblíbenějším daňovým rájům slovenských podnikatelů dlouhodobě patří evropské destinace - Nizozemí, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem. Největší absolutní přírůstek v loňském roce jednoznačně zaznamenal Kypr (65), který se v posledním období, stejně jako v České republice, stává favoritem mezi daňovými ráji. Z relativního pohledu, hlavně díky nízké srovnávací základně, nejvíce posílily Seychely (+261 %), Panama (+52 %) a Kajmanské ostrovy (+50 %). Více než dvě třetiny slovenských společností kontrolovaných z daňového ráje mají vlastníky s evropskou adresou. Z „exotických“ destinací je ovládáno jen necelých 10 % subjektů.

 

Za poslední čtyři roky, kdy ČEKIA tyto statistiky detailně sleduje, se počet firem s vlastníkem z daňového ráje zvýšil o významných 56 % z 1 992 v roce 2008 na 2 995 na konci roku 2011. V tomto časovém horizontu nejvíce přibylo firem, které jsou kontrolovány z evropských adres - Nizozemí (302) a Kypru (281), přitom počet subjektů s kyperským majitelem vzrostl o 88 %, zatímco s těmi nizozemskými jen o 40 %. Největší relativní přírůstek zaznamenaly Seychely (+3 150 %), Lichtenštejnsko (+350 %) a Belize (+188 %)...

 

Kompletní přehled počtu slovenských firem s vlastníkem daňového ráje můžete zhlédnout v tabulce na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688