TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.02.2012 13:30:11

Německé banky očekávají, že řada věřitelů přijme dohodu o seškrtání řeckého dluhu (21.2.2012)

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Německé banky podle tamní bankovní asociace BdB očekávají, že mnoho věřitelů přijme dohodu o restrukturalizaci řeckého dluhu. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

"Předpokládám, že se mnozí soukromí věřitelé budou podílet na kompromisu," uvedl podle agentury Reuters v úterý šéf německé bankovní asociace BdB Michael Kemmer ve svém prohlášení.

"Jen pokud všichni potáhneme za jeden provaz, může se perspektiva Řecka opravdu zlepšit," řekl dále Kemmer.

Podle něj už jsou německé banky připraveny na seškrtání nominální hodnoty řeckých dluhopisů, které mají v držení. "Věřitelé už očekávali restrukturalizaci dluhu a již část odpisů realizovali," dodal šéf německé bankovní asociace BdB.

Řecko se se soukromými věřiteli v noci na úterý dohodlo na ještě vyšším dobrovolném odpisu řeckých dluhů než 50 procent jejich nominální hodnoty. Privátní sektor by nakonec měl odepsat 53,5 procenta nominální hodnoty dluhů v rámci výměny dluhopisů. Původně se předpokládalo odepsání zhruba 50 procent nominální hodnoty, tedy kolem 70 procent z faktické hodnoty dluhopisů.

Soukromí investoři navíc přistoupili i na změnu ohledně očekávaných úroků z nových třicetiletých dluhopisů, které v rámci výměny dostanou. Měly by začínat na nižších úrovních a postupně by měly narůstat. Řecký dluh by se měl podle odhadu soukromých věřitelů snížit po jejich odpisu o 107 miliard eur, původně se přitom počítalo se snížením o zhruba "jen" 100 miliard eur.

Řecká vláda předloží v nejbližší době tamnímu parlamentu ke schválení návrh zákona, který donutí k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří se nepodílejí na dobrovolné výměně. "Řecká vláda v brzké době předloží řeckému parlamentu návrh zákona, který, pokud bude schválen, přinese klauzuli o společném postupu (CAC - Collective Action Clause - pozn. redakce). Ta se bude vztahovat i na dluhopisy Řecka, které se řídí řeckým právem podle rozhodnutí Rady ministrů," uvedlo ve svém prohlášení řecké ministerstvo financí.

Součástí záchrany Řecka je i dobrovolná nabídka soukromých věřitelů o odpuštění více než poloviny řeckého dluhu. Jde o součást komplexního plánu pomoci Řecku (PSI - Private Sector Initiative - soukromý sektor - pozn. redakce).

"Pokud bude zákon schválen, budeme jej moci použít k provedení transakce PSI v případě, že bude nutné zajistit si účast na takové úrovni, s kterou jsme 26. října 2011 počítali na summitu eurozóny," dodalo ministerstvo v prohlášení.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688