TNBiz (TN.cz)
Finance  |  20.02.2012 01:33:47

Ministři financí eurozóny budou jednat o druhém záchranném balíku pomoci pro Řecko

BRUSEL (MEDIAFAX) - Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, budou v pondělí jednat o druhém záchranném balíku pomoci pro Řecko. Rozhodnutí se opakovaně odkládá a nervozita tak nadále sužuje nejen finanční trhy, ale i samotné politiky.

Ministři financí eurozóny jsou připraveni podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera přijmout "všechna nezbytná opatření" k dohodě o druhém záchranném balíku pomoci Řecku právě v pondělí. "Jsem přesvědčen, že Eurogroup bude moci přijmout veškerá nezbytná rozhodnutí v pondělí," uvedl Juncker ve svém prohlášení po středeční večerní telekonferenci s ministry financí zemí eurozóny.

Řečtí političtí představitelé ve středu uvedli, že poslali Evropské unii, Eurogroup, Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Evropské centrální bance (ECB) dopis s příslibem, že budou provádět rozpočtové škrty a ekonomické reformy i po plánovaných dubnových volbách a že najdou další úspory v letošních výdajích ve výši 325 milionů eur.

"Za prvé, dostali jsme silné záruky poskytované lídry obou koaličních stran ve vládě Řecka," řekl ve středu po telekonferenci Juncker. "Za druhé, trojka (zástupci EU, MMF a ECB - pozn. red.) dokončila a představila svou analýzu ohledně udržitelnosti veřejného dluhu Řecka," pokračoval šéf Eurogroup. "Za třetí, další odborná práce mezi Řeckem a trojkou vedla k identifikaci požadovaných dodatečných konsolidačních opatření ve výši 325 milionů eur a k vytvoření podrobného seznamu nejdůležitějších opatření, spolu s časovým harmonogramem pro jejich realizaci," vysvětlil Juncker.

"Další úvahy jsou nezbytné, pokud jde o konkrétní mechanismy k posílení dohledu nad stavem prováděného programu a zajištěním dluhových služeb," řekl dále Juncker. "To posílí dále udržitelnost zadlužení," dodal šéf Eurogroup.

V sobotu se navíc řecká vláda domluvila na výměně dluhopisů pro soukromé věřitele. Výměna má začít 8. března a potrvá do 11. března. Vyměněné dluhopisy budou mít o 70 procent menší hodnotu. Státu se tak zmenší dluh, který odepíší věřitelé.

Nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager podle čtvrtečního vydání vlivného nizozemského finančního listu Het Financieele Dagblad navrhuje, aby byla platba druhé záchranné pomoci Řecku byla odložena až na dobu, po dubnových řeckých parlamentních volbách. "Navrhuji počkat až po volbách, kde se mohou dohodnout závazky vůči nové vládě," řekl de Jager.

De Jager zároveň upozornil na to, že Řecko nepřijalo veškerá opatření nezbytná ke schválení nového balíku pomoci: "Naše podmínky jednoduše ještě nebyly splněny," zdůraznil nizozemský ministr. "Naše důvěra dosáhla svého historického minima," dodal.

De Jager ale není sám, kdo tuto myšlenku propaguje. V eurozóně se o ní uvažuje i podle finského činitele. Podle něj by mohlo být odloženo plné uvolňování úvěrů z druhého záchranného balíku až po dubnových volbách a země dostane jen peníze na to, aby se vyhnula bankrotu. Největšími propagátory myšlenky na odložení uvolňování prostředků z nového programu pomoci Řecku až na dobu po volbách jsou právě Finové, Nizozemci a Němci.

Na čem se tedy nakonec v pondělí Eurogroup dohodne, není ale zřejmé ani podle analytika finančních trhů společnosti Next Finance Martina Prokopa. "Co z toho vyleze, je velice nejasné. I odhad, jak to bude v pondělí probíhat, bude spíše střelou do prázdna. Nicméně Řecko prý našlo požadované úspory ve výši 325 milionů eur. Vše je pouze na nějakém papíře a dané úspory nejsou schváleny parlamentem. To je chyba, protože jak víme, tak Řecku se nedá věřit," uvedl Prokop pro agenturu Mediafax.

Řecko a mezinárodní věřitelé se dohodli, jak dosáhnout rozpočtových škrtů ve výši 325 milionů eur v letošním roce, což je jeden z posledních kroků, které je třeba učinit, aby mohlo Řecko dosáhnout na 130 miliard eur v rámci druhého záchranného balíku. "Sto milionů eur bude uspořeno na provozních výdajích ministerstva obrany, dalších 90 milionů eur bude ušetřeno díky dřívějšímu snížení mezd," uvedl jeden vládní zdroj ve čtvrtek agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity.

"Zbývajících 135 milionů eur bude pocházet z dalších škrtů v provozních výdajích ministerstev vnitra, zdravotnictví a práce. Ministerstvo práce uspoří na snížení důchodů," řekl vládní úředník.

Scénáře jsou podle Prokopa dva a více. "Řecko ubezpečí partnery, že úspory dotáhne do konce a poskytnutí další pomoci tak nebude stát nic v cestě. Druhým scénářem je, že Řecko jako tradičně nestihne nic udělat včas, a i zahraniční patrněji řeknou, že má smůlu. Nebo je zde možnost, že Řecku bude poskytnuta krátkodobá pomoc na splacení dluhopisů, které jsou splatné v březnu, a zbytek dostane až po volbách, pokud bude dodržovat všechna pravidla. Právě toho, co se stane po volbách, se politici nejvíce bojí. Už také vědí, že Řekům se věřit nedá," upozornil Prokop.

Dlouho projednávaný druhý záchranný balík pomoci pro Řecko navíc nepomůže této jihoevropské zemi snížit dluh na plánovaný cíl. Balík ve výši 130 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) a zhruba 100 miliard eur, které odepíší soukromí věřitelé Řecka, podle zdrojů agentury AFP z eurozóny nepomůže dosáhnout snížení na plánovaných 120 procent vůči hrubému domácímu produktu (HDP) v roce 2020.

Vysoký úředník z eurozóny sdělil ve čtvrtek agentuře AFP, že zpráva ukázala, že díky tomu veřejný dluh klesne jen na 129 procent hrubého domácího produktu místo 120 procent stanovených jako podmínka pro další podporu ze strany EU a Mezinárodního měnového fondu.

Ministři financí eurozóny podle zdrojů agentury Bloomberg zvažují snížení úroků za půjčky Řecku. Zároveň podle zdrojů zvažují využití zisků Evropské centrální banky (ECB) z držení řeckých dluhopisů pro snížení rozpočtového deficitu země z nyní odhadovaných 129 procent HDP v roce 2020 na cílovaných 120 procent.

Řecko čerpá od května roku 2010 mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,75 bilionu ). Tato částka ale nebude stačit, loni v říjnu se tak eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý záchranný balík - tentokrát za 130 miliard eur (přibližně 3,25 bilionu ). Řecku bez nového úvěru hrozí už v březnu bankrot.

Atény jednají s tzv. trojkou, tedy EU, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou, o dalších krocích, které by měly nastartovat právě druhý záchranný balíček Řecka v hodnotě 130 miliard eur.

V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688