Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.02.2012 16:02:51

Souhrn 6. týdne - Řecku i nadále hrozí bankrot, makro, volatilita koruny

Souhrn pro 6. TÝDEN 2012 - 6.–10. února

O       Řecku i nadále hrozí bankrot

O       ECB ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,0 %

O       Extrémní výkyvy koruny během týdne

O       Obchodní bilance v rekordním přebytku 191,4 mld. korun

Kolik příležitostí má Řecko?

Řecko poslední dobou sledovalo hru „evropská dluhová krize“ poněkud zpovzdálí, avšak v tomto týdnu nenechalo nikoho na pochybách, kdo v ní hraje hlavní roli. Jednání mezi tamními politickými špičkami se nakonec protáhlo až do čtvrtka a Řecko si na mezinárodní scéně opět vylepšilo pověst „spolehlivého partnera, který dodržuje termíny“. Za pět minut dvanáct se nakonec řečtí politici na požadovaných škrtech dohodli, avšak na večerním zasedání v Bruselu ministři financí zemí eurozóny požadovanou půjčku neodsouhlasili a stanovili si několik dalších podmínek. Další mimořádná schůzka je naplánována na příští středu. Athény čeká náročný víkend s generální stávkou a nedělním hlasováním tamního parlamentu o nových úsporných opatřeních. Pokud by země nezískala finanční pomoc, tak jí v březnu akutně hrozí bankrot.

Další klíčovou událostí týdne bylo čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Hlavní úroková sazba byla podle předpokladů ponechána na 1 %. Pozornost však poutala především následná tisková konference s prezidentem ECB M. Draghim. Ten za své krátké působení v této funkci již ukázal, že se nebojí dělat rázná rozhodnutí. Pozornost vzbudil především nestandardním nástrojem na poskytnutí dlouhodobé likvidity bankovnímu sektoru (LTRO). Získaných necelých 500 mld. eur však zatím komerční banky nedistribuují formou úvěrů do reálné ekonomiky, což koneckonců ve čtvrtek připustil i Draghi. Koncem února si banky mohou zažádat o další tříletou injekci. Dopad této politiky se již částečně projevil na poklesu výnosů u italských a španělských státních dluhopisů, ale celkově můžeme tento krok hodnotit nejdříve na jaře.

Na korunu by se v tomto týdnu hodilo pořekadlo „lehce nabyl, lehce pozbyl“. V první polovině týdne totiž česká měna razantně posilovala a dostala se vůči oběma hlavním měnám na několikaměsíční maxima. V té druhé však byl vývoj přesně opačný. Koruna nejprve přišla o všechny týdenní zisky a během pátku dále dramaticky oslabovala.  Vůči euru dosáhla na nejsilnější hodnoty ve středu odpoledne, kdy se dostala na dohled 24,70 CZK/EUR. V pátek kolem 14 hodiny se obchodovalo kolem hladiny 25,30 CZK/EUR. Vůči dolaru byl vývoj téměř identický. Ještě ve čtvrtek ráno se obchodovalo na dosah hladiny 18,60 CZK/USD, v průběhu pátku již nad úrovní 19 CZK/USD.

Zajímavá data přišla i z domácí ekonomiky. Obchodní bilance skončila v loňském roce rekordním přebytkem 191,4 mld. korun, který tak překonal dosavadní nejlepší výsledekroku 2009. Daná čísla svědčí o vysoké konkurenceschopnosti českých firem a zahraničních podniků působících na našem území, pro které je lákadlem levná a kvalifikovaná tuzemská pracovní síla. Zbylá data již tak optimistická nebyla. Lednová míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,1 % a naopak ubylo volných pracovních míst. Na jedno místo tak nyní připadá 15,5 uchazeče, což není zrovna lichotivé číslo

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.10.2023Indexy nadále oslabovaly i přes lepší makro data Research (Česká spořitelna)
05.02.2021Nezaměstnanost bude růst i nadále, odhadujeme ke konci roku až na 6 procent Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
04.02.20196. týden bude bohatý na domácí makra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688