TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  08.02.2012 19:30:05

Premiér Nečas termín pro K9 teprve hledá, nechce na ní řešit jen sociální dávky

PRAHA (MEDIAFAX) - Očekávaná schůzka špiček koaličních stran (K9) ještě nemá pevně ukotvený termín. Na dotaz agentury Mediafax to ve středu prohlásil premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého by navíc agendu K9 neměl tvořit jen kritizovaný přechod na nový systém výplaty sociálních dávek.

"Co se týče K9, termín bude ještě upřesněný podle časových dispozic jednotlivých aktérů. A protože tam budeme zřejmě vnášet více témat, nemá cenu se scházet kvůli jednomu dílčímu tématu. Navíc tady nehrozí nebezpečí z prodlení," řekl Nečas Mediafaxu.

Po jednání koaličních špiček kvůli problémům s výplatou sociálních dávek začala volat před týdnem jako první Nečasova ODS. O víkendu se k ní přidaly i Věci veřejné. Za přechod na nový systém, jehož problematický start museli úředníci v lednu dohánět přesčasy a prací o víkendech, stojí ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho šéf Jaromír Drábek (TOP 09) novinku hájí, všechny dávky v zákonných lhůtách podle něj dostala drtivá většina příjemců.

Koalice řeší ale i dva další výrazné problémy. Prvním z nich je postoj České republiky k nové mezivládní smlouvě o fiskální unii. Premiér Petr Nečas (ODS) se k jejímu textu za Česko minulý týden v Bruselu odmítl připojit. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) kvůli tomu pohrozil odchodem své strany z vlády, mezi ním a premiérem navíc proběhla ostrá mediální roztržka. Její aktéři svůj spor začali urovnávat až na úterní společné schůzce.

"Další jednání kolem fiskálního paktu budou probíhat v následujících týdnech. Je to poměrně logické. Mimo jiné budou probíhat na evropské úrovni, protože nedále běží některé nejasnosti ohledně interpretace některých článků této smlouvy. Takže považovat to znění za úplně totálně definitivní, je hodně předčasné," řekl Mediafaxu Nečas. "Mimo jiné i tato skutečnost potvrzuje správnost obezřetného postupu, kterým postupovala Česká republika na Evropské radě," dodal premiér.

Vládní strany se dále přou o schopnost ministra školství Josefa Dobeše (VV) čerpat peníze z unijních fondů. Brusel Dobešovi už odmítl proplatit dva projekty za 1,2 miliardy korun a může mu zastavit čerpání celého operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Česko by v něm přitom mohlo vyčerpat až 53 miliard korun. Dobeš tvrdí, že je problémy schopný zvládnout a že do začátku dubna bude vše v pořádku. Stejný termín hájení dostal i od Nečase, TOP 09 je ale k šéfovi rezortu školství kritičtější.

Koalice bude termín pro společnou schůzku hledat v nejbližší době jen těžko. Předseda vlády je v pátek na pracovní cestě v Německu. Ministr zahraničí je pak pracovně v cizině celý následující týden. Nejdřív ho čekají jednání v Římě, potom přijdou další v Madridu.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688