Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  03.02.2012 15:39:00

Koruna je nejsilnější za poslední tři měsíce

I v závěru týdne panoval na finančních trzích optimismus. Po nepříznivé první polovině týdne, kdy koruna o zhruba 20 haléřů oslabila, česká měna své ztráty rychle vymazala a v závěru týdne se dostala i na své tříměsíční maximum proti euru. Kurz se během dne obchodoval na mezibankovním trhu v rámci 12haléřového pásma, přičemž nejlevněji bylo možné euro nakoupit za 24,96 korun.
 
Otázkou je, zda tento posilující trend, který přetrvává prakticky od začátku letošního roku, může setrvat. Krátkodobá rizika totiž spatřujeme na straně slabší koruny a faktory pro zpevňování domácí měny nyní příliš nevidíme. V horizontu nejbližších měsíců představuje pro korunu největší riziko další vlna dluhové krize v Evropě a/nebo hlubší recese v eurozóně než v současné době indikují předstihové indikátory. V případě realizace těchto rizik je pravděpodobné opětovné testování hladiny 26,00 CZK/EUR. Sentiment na trzích pak ovlivní vyjednávání ohledně záchrany Řecka. V nejbližších dnech by měly být známy výsledky o výši odpisu řeckého dluhu a Řekové musejí do konce února přesvědčit MMF a EU o tom, aby jim byla poskytnuta další finanční injekce.
 
Z domácí ekonomiky byly zveřejněny maloobchodní tržby za prosinec. Ty překvapily silnějším růstem o 1,6 % y/y, zatímco konsensus ukazoval na růst o 0,5 %. Velkou roli sehrál opět motoristický segment, ale ve srovnání s předcházejícími měsíci se dařilo i prodejcům nepotravinářského zboží. Přes prosincové překvapení by bylo prozatím předčasné usuzovat na zlepšující se tendence ve spotřebě domácností. Za celý rok růst maloobchodních tržeb obstarával víceméně pouze motoristický segment a vzhledem k tomu, že do statistiky jsou zahrnovány i firemní nákupy automobilů, podtrhují čísla celkově slabost poptávky ze strany spotřebitelů.
 
Dalším makroekonomickým údajem bude pondělní průmyslová výroba. Českému průmyslu se během října a listopadu loňského roku dařilo, když si kumulativně polepšil o 3 % (SA, WDA). Nicméně na tomto dobrém výsledku se promítlo jednorázové dokončení větších zakázek ve strojírenství a ve výrobě těžké techniky. V prosinci se tak dá očekávat určitá korekce, když vidíme pokles okolo 2 % m/m (SA, WDA), meziroční dynamika by pak měla poklesnout z listopadových 5,4 % na 1,5 %. Výhled není příznivý ani pro další měsíce - německé tovární objednávky kumulativně poklesly mezi červencem až listopadem 2011 o více než 8 %, klesající trend je pak patrný i u registrací aut v eurozóně.


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.05.2023Dolar je nejsilnější za poslední dva měsíce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.05.2013Koruna je nejsilnější za posledních šest týdnů Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688