TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  02.02.2012 14:20:11

KB: Česká ekonomika letos poroste o 0,1%, spotřeba domácností poklesne o procento

PRAHA (MEDIAFAX) - Ekonomika eurozóny, kam směřuje drtivá většina českých exportů, patrně už v loňském čtvrtém čtvrtletí spadla do recese, kde by se měla udržet i v první polovině letošního roku, to se projeví i na české ekonomice. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy Komerční banky zveřejněné ve čtvrtek.

Vzhledem k tomu, že česká ekonomika v posledních dvou letech roste výlučně díky čistým exportům, musí se nutně hospodářské zpomalení v eurozóně promítnout i ve výkonnosti českého hospodářství.

"Za loňský rok předpokládáme, že si česká ekonomika měřeno reálným HDP polepšila o 1,7 procenta, pro letošní rok očekáváme minimální růst o 0,1 procenta. Domácí poptávka bude k růstu přispívat negativně, když předpokládáme letošní reálný pokles spotřeby domácností o téměř jedno procento. Kupní sílu domácností oslabí další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší inflace, nízký růst nominálních mezd a rostoucí nezaměstnanost. S de facto stagnací hospodářského růstu je totiž konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti z loňských prosincových 8,6 procenta na 9,4 procenta na konci letošního roku," odhaduje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Inflace se už v říjnu loňského roku dostala nad dvouprocentní cíl centrální banky a zde by podle KB měla zůstat i po celý letošní rok. "Dokonce v prvním čtvrtletí vyskočí nad úroveň 3 % y/y. Mezi hlavní faktory, které táhly v posledních měsících inflaci nahoru, patří oslabující koruna a lednové zvýšení sazby DPH, když prodejci potravin změnu daní promítli z více než 50 procent už před koncem loňského roku. Průměrnou inflaci pro letošní rok předpokládáme na 2,9 procenta po loňských 1,9 procenta," doplnil Vejmělek.

ČNB by proto podle něj měla ponechat sazby beze změny na úrovni 0,75 procenta až do konce roku 2013. "Hlavním důvodem jsou nízko ukotvená inflační očekávání, významné nejistoty související s vývojem vnějšího prostředí a slabá domácí poptávka. I když se inflace už čtyři měsíce drží nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB a zůstane tam po celý letošní rok, je třeba si uvědomit, že je to způsobeno zejména faktory mimo kontrolu centrální banky. Korigovaná inflace se nachází v červených číslech, poptávkové tlaky do inflace neexistují a vzhledem k očekávanému vývoji spotřeby domácností ani letos nepropuknou," upozornil hlavní ekonom KB.

Koruna by podle KB měla být na konci letošního roku vůči euru silnější. "Oslabení koruny od loňského září odráželo nižší ekonomickou aktivitu eurozóny spojenou s růstem rizikové averze mezi investory a slabší poptávku po českých exportech. Slabší koruna přispívá k uvolnění měnových podmínek a působí na ekonomiku stimulačně," poznamenal Vejmělek.

Zkušenost z let 2008/2009 podle něj ukazuje, že by se kurz CZK/EUR v průběhu aktuálního čtvrtletí mohl nacházet někde v okolí vrcholu. "Do poslední recese spadla česká ekonomika v posledním čtvrtletí 2008, nejslabší pak koruna byla v únoru 2009. Nyní byl mezičtvrtletní pokles HDP zaznamenán ve třetím čtvrtletí 2011. Z pohledu rizik nemůžeme pro nadcházející období vyloučit další vlnu oslabení zejména v případě vzestupu rizikové averze na finančních trzích, naopak v ročním horizontu spatřujeme riziko na straně ještě silnější domácí měny," podotkl hlavní ekonom KB.

Makroekonomická prognóza - hlavní ukazatele
2011 2012 2013
HDP (reálný růst, y/y v %) 1,7 % 0,1 % 1,3 %
Spotřeba domácností (reálný růst, y/y v %) -0,5 % -0,9 % 1,2 %
Fixní investice (reálný růst, y/y v %) -0,4 % 1,3 % -0,8 %
Zahraniční obchod (mld CZK) 184,5 190,3 220,9
Průmyslová výroba (reálný růst, y/y) 7,1 % -1,6 % 1,9 %
Maloobchod (reálný růst, y/y v %) 2,0 % -1,9 % 1,4 %

Mzdy (nominální růst, y/y v %)

2,3 % 2,2 % 2,8 %
Nezaměstnanost (MPSV, v %) 8,5 % 8,9 % 9,4 %
Inflace (y/y, v %) 1,9 % 2,9 % 1,6 %
Korigovaná inflace (y/y, v %) 0,0 % -0,3 % 1,6 %
Ceny potravin (y/y, v %) 4,6 % 0,9 % 1,2 %
Ceny pohonných hmot (y/y, v %) 9,8 % 7,0 % -2,0 %
Regulované ceny a daně (y/y, v %) 4,7 % 10,0 % 2,1 %
3M PRIBOR (průměr) 1,19 % 1,17 % 1,15 %
2W Repo (průměr) 0,75 % 0,75 % 0,75 %
EUR/CZK (průměr) 24,6 25,2 24,1

Zdroj: Komerční banka

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688