TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  01.02.2012 03:00:09

Brusel rozhodne ve středu o fúzi Deutsche Börse a NYSE Euronext (1.2.2012)

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) má ve středu definitivně rozhodnout o sloučení německého burzovního operátora Deutsche Börse a jeho transatlantického konkurenta NYSE Euronext. Podle zdrojů agentury Reuters pravděpodobně dojde k zablokování dohody.

"Mohu potvrdit, že rozhodnutí bude přijato skutečně 1. února, a to bez jakýchkoliv pochyb," uvedl 25 ledna eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquin Almunia v reakci na dotaz, zda je možné, že by rozhodnutí mohlo být opět odloženo.

Almunia odmítl komentovat možnost, že zákaz by mohl narušit konsolidaci v sektoru.

Zdroj agentury Reuters, který je seznámen se záležitostí, uvedl, že 26 Almuniových kolegů bude následovat jeho radu k zablokování dohody.

Antimonopolní odbor Evropské komise v polovině ledna doporučil kvůli obavám z narušení hospodářské soutěže zablokovat sloučení Deutsche Börse a NYSE Euronext. Úředníci antimonopolního odboru EK se totiž obávají, že by sloučená skupina získala dominanci na trhu derivátů (opcí a termínových kontraktů).

Německý burzovní operátor Deutsche Börse a jeho transatlantický konkurent NYSE Euronext se snaží už delší dobu přesvědčit Evropskou komisi, aby schválila jejich spojení. Fúze by vytvořila největšího provozovatele burz na světě. Transakci v hodnotě devíti miliard dolarů (zhruba 170 miliard ) už schválili akcionáři obou podniků. Termín dokončení fúze už Deutsche Börse a musely NYSE Euronext kvůli šetření prodloužit z původně plánovaného 31. prosince na 31. března.

Evropská komise už v říjnu vůči fúzi vznesla námitky, protože se obává negativních dopadů na konkurenční prostředí. Znepokojovalo ji především silné postavení, které by sloučená skupina měla v lukrativním obchodování s deriváty.

NYSE Euronext vznikla v dubnu roku 2007 propojením newyorské burzy NYSE s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. NYSE Euronext tak mimo akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. Deutsche Börse provozuje frankfurtskou akciovou burzu a derivátovou burzu Eurex.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688