X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  27.01.2012 14:46:00

Bank of Japan hlasovala v lednu jednomyslně, zvažovala další uvolnění měnové politiky

Zápis z jednání bankovní rady Bank of Japan ze dne 27. ledna zmiňuje nejistý globální výhled a diskuse o dalších stimulačních opatřeních. Bankovní rada jednomyslně zachovala základní úrokovou sazbu na 0-0,10% a program kvantitativního uvolňování na 55 bilionů jenů. Naposledy navýšila programu nákupu finančních aktiv v říjnu o 5 bilionů jenů na 20 bilionů jenů, úvěrový program ponechala beze změn na úrovni 35 bilionů jenů.

Zdůraznila, že je třeba věnovat veškeré úsilí k udržení finanční stability. Velká pozornost musí být nadále věnovaná tomu, jak bude domácí ekonomika ovlivněna nejistotou ekonomického a finančního vývoje v zahraničí. Pokud jde o inflační výhled, přetrvává značná nejistota včetně vlivu geopolitického rizika na budoucí vývoj mezinárodních cen komodit. Stejně jako v prosinci snížila hodnocení ekonomiky negativními dopady evropské dluhové krize a posilujícího jenu. Sestupně revidovala odhad růstu ekonomiky pro rok 2011 z 0,3% na -0,4% a pro rok 2012 z 2,2% na 2,0%. Snížila odhad CPI kromě potravin na rok 2011 na -0,1%. V letošním roce předpokládá růst cen o 0,1%.

Oživení japonské ekonomiky se zastavilo, vlivem zpomalení ekonomik v zámoří a zhodnocujícího jenu. Zatímco domácí poptávka se mírně zvyšuje, výroba stagnuje a růst exportů se zastavil. Pokud jde o výhled, mohou dluhové problémy oslabit nejen růstEU, ale také v globální ekonomice prostřednictvím vlivu na globální finanční trhy. V USA nadále zatěžují ekonomiku úsporná vládní opatření.

BOJ předpokládá návrat ekonomiky na dráhu mírného oživení, opírající se o rostoucí trend vývozu a poptávku související s rekonstrukcí po zemětřesení. Bankovní rada sdílí názor, že je vhodné postupně realizovat rozhodnutí BOJ v srpnu a říjnu 2011 a navýšit celkovou velikost programu nákupu aktiv. V zájmu japonské ekonomiky je překonání deflace a návrat na cestu udržitelného růstu s cenovou stabilitou. Komplexní uvolnění měnové politiky by mělo poskytovat podporu pro posílení základů hospodářského růstu.

Zástupce ministerstva financí poznamenal, že tempo hospodářského oživení zpomaluje vlivem zpomalení ekonomik v zámoří a zhodnocujícího jenu. V listopadu kabinet schválil třetí dodatečný rozpočet na fiskální rok 2011pro obnovu postižených oblastí. Vyčlenil z rozpočtu odpovídající finanční prostředky k řešení nadměrného posilování jenu a dosažení oživení japonské ekonomiky. V prosinci vláda schválila čtvrtý dodatečný rozpočet bez emise státních dluhopisů na dotaci vozidel šetrných k životnímu prostředí. Nyní pracuje na rozpočtu pro rok 2012, který by se měl zaměřit na obnovu postižených oblastí a revitalizaci japonské ekonomiky. Kromě toho vláda připravuje komplexní reformu sociálního zabezpečení a daňových systémů s cílem dosáhnout střednědobé fiskální konsolidace.  

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688