Dřevěná podlaha? Ano, dřevěná podlaha!

Je dřevěná podlaha vhodná do kuchyně, dětského pokoje? Snese dřevěná podlaha řádění dětí a psa? Ano, správně vybraná dřevěná podlaha snese téměř vše!

Moderní dům či byt je prostor velmi různorodý, každá jeho část má svůj vlastní účel, způsob užívání, svou vlastní atmosféru a vybavení. Každá místnost v domě či bytě je jinak frekventovaná  a zatěžovaná.

Dodavatelé podlah se nezřídka setkávají s otázkami typu: „Je dřevěná podlaha vhodná do kuchyně, dětského pokoje?  A  nevadí, když máme malé děti, které si na ní budou hrát, budou tam jezdit s autíčky?  A snese naše podlaha, že máme psa?“

Pojďme se tedy společně „projít“ vaším bytem a odpovědět si na všetečné otázky ohledně vhodnosti použití.

Vstupní halou či chodbou musí projít každý obyvatel a návštěvník bytu. Je to bezesporu nejvíce zatěžovaný prostor. Mimo jiné i z toho důvodu, že sem obvykle vcházíte přímo zvenku. A jestliže nejste otroky přehnaně úzkostného vztahu k pořádku, obvykle jdete ještě v botách. Je možné skloubit vaše požadavky na pěkně vypadající podlahu s vašimi zvyklostmi? Určitě ano, ale musíte pro to něco udělat. Pokud chcete mít i v této místnosti dřevěnou podlahu, pak nezapomeňte na čistící zónu. Tu umístěte vhodně hned za vchodové dveře. Abyste zachovali podlahu funkční a nepoškozenou, očistěte boty od kamínků, písku a nečistot přinesených zvenku. V nejlepším případě se přezujte do domácí obuvi. 

Dalším velmi frekventovaným prostorem je bezesporu kuchyně. Spousta pohybu, spousta různých prací zde prováděných a taky spousta nebezpečí a rizik – voda, vylitá tekutina, rozbité nádobí, padající nůž. Do zatěžovaných místností nejen v bytě, ale třeba i do komerčních objektů, je dobré položit podlahu s olejovanou finální úpravou. Nejlépe pokud se jedná o podlahu s drásaným povrchem. Měkčí části dřeva jsou „vydrásány“, povrch zůstává strukturovaný a jeho hlavní část tvoří tvrdé houževnaté dřevo.

Obývací pokoj – zóna pohody a většinou i místo pro přijímání návštěv. Tady má dřevěná podlaha nezastupitelné místo z hlediska uživatelského i architektonického. Člověk se na ní cítí teple, útulně a příjemně. Obvykle se sem nechodí v botách ani se tady neumývá nádobí. Rizika, která jsou častá v kuchyni, jsou v „obýváku“ spíše otázkou velké náhody. Beze strachu si vyberte podlahu dle svých představ. Vyberte si dekor, podle svého vkusu, zvolte povrchovou úpravu, kterou jste si oblíbili. Standardní povrchové úpravy, které výrobci dřevěných podlah používají, vyhovují parametrům běžného užívání v této obytné zóně. Držte se zásady, že lepší bude dát přednost tvrdším dřevinám před těmi, jejichž stupeň tvrdosti je nižší.

Ložnice jako místnost, kam chodíte minimálně a používáte ji jen jako pokoj, kde se spí, vám dává možnost ustoupit i od vysokých nároků. Povoleno je téměř vše. Nevadí ani měkčí dřevina.

Užívání dětského pokoje závisí ve velké míře na věku dětí, na jejich zájmech a zálibách. Zatímco v některých rodinách je pohyb v dětském pokoji srovnatelný s pohybem v ložnici, kam se chodí pouze spát, jinde je to místnost, která si nezadá se vstupní halou, kuchyní nebo dokonce i zahradou.

A co když nám ke všem členům domácnosti přibude ještě domácí mazlíček? V případě, že s vámi v bytě bydlí i větší pes, věnujte zvýšenou pozornost kvalitní povrchové úpravě. Doporučujeme zkonzultovat s odborníky vhodnou povrchovou úpravu a zajistit si hned při nákupu, případně při instalaci podlah takový povrch, který bude odpovídat a vyhovovat vašim požadavkům. Patří sem speciální vysoce odolné laky nebo třeba drásané dřevěné podlahy ošetřené olejem.

V každé místnosti bytu platí, že na nohách nábytku mají být plstěné podložky, abyste zabránili poškrabání podlahy, když po ní budete sunout židli nebo stůl. Pod kolečkovou židli u pracovního stolu umístěte podložku. V místnostech, kam vcházíte zvenku, nezapomeňte na čistící zóny. Vždycky pečlivě čtěte návody na údržbu. Pokud si chcete uchovat užitné i pohledové kvality své dřevěné podlahy, určitě se řiďte doporučeními výrobců a dodavatelů, kteří by vám vždy měli poskytnout informace o tom, jak podlahu užívat, čistit a pečovat o ni.

Andrea Zemánková, Magnum Parket
Podlahy a interiér



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry