Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  26.01.2012 09:43:39

Itálie si stávkuje, zatímco Evropská unie je na rizikovém rozcestí

Velká část Itálie v těchto dnes stávkuje, a to na protest novému reformnímu plánu premiéra Montiho. Mezitím se však v unii dostalo několik ukazatelů rizik na své zlomové hodnoty. Máme se snad bát pokračující normalizace nebo oživení zemí PIGS?

 

Hlavní protesty tohoto týdne proběhly v Itálii během úterý. Je třeba se podívat na několik možných dopadů.

 

Montiho reformní návrhy prošly jeho vládoupátek, ale parlament má teď až 60 dní na to, aby si opatření prostudoval. To znamená, že Monti si teď může chvilku oddychnout, ovšem ne moc.

 

Bývalý předseda kabinetu Berlusconi nyní začíná o Montim veřejně pochybovat. Například v nedávném článku pro Financial Times uvedl, že „Montiho medicína nemá žádné výsledky. (Můj komentář: Nejsou snad od té doby italské úrokové sazby o 100 bazických bodů nižší? A současně: „Očekáváme povolání k opětovnému vládnutí, protože jsme přece byli demontraticky zvoleni v minulosti“.)

 

Je jasné, že Montiho líbánky jsou u konce. Podívejte se, jak stávky, například ty řecké, dávají zvláštním skupinám lidí přesně takový pocit moci, po jakém dychtí. Mezi nejhlučnějšími demonstranty najdeme v italském případě například taxi řidiče. Důvodem je, že Montiho úsporný balíček se snaží rozšířit počet taxi licencí a také chce dát řidičům možnost, aby se mohli přemisťovat z jednoho města do druhého. Tady si dovolím osobní poznámku: Itálie má nejdražší taxíky ze všech zemí, které jsem navštívil, a zároveň nabízí nejhorší servis. Jestli není liberalizace cestou kupředu, tak co jí tedy je?

 

Někteří říkají, že Itálie a Italové nejdou reformovat. Příštích necelých 60 dní tak bude testem tohoto tvrzení. Itálie, Portugalsko a Řecko (PIG) si opět mohou v Evropě dělat, co chtějí.

 

Bod obratu pro mnoho ukazatelů rizik

 

Pokud se podíváme na naše unijní rizikové ukazatele, zdá se, že se právě nacházíme v bodu obratu. To buď znamená, že bude nadále pokračovat a ním postupné snižování napětí nebo se krize opět zhorší.   Například index CDS pro nejvýznamnější banky EU nyní setrvává na svém 200denním klouzavém průměru. V loňském listopadu se přitom obchodoval zhruba o polovinu výše. Není žádným překvapením, že klíčové spready mezi výnosy dluhospiů některých okrajových zemí Eurozóny a Německa vytváří podobný technický obrázek, což dokládá  systémový vztah mezi stabilitou unijních bank a stabilitou státních dluhů.

 

I další indikátory nám ukazují velmi podobný vývoj situace – jako třeba když tříměsíční eurový swap (měřítko potřeby dolarového financování, které je z nejpříjemné listopadové hodnoty minus 150 pipů nyní na cestě k minus 75 pipům) a spread EONIA-Euribor (měřítko rizika likvidity) ustoupil k 50 bazickým bodům z více než 80 bodů z konce loňského roku.

 

 

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688