Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  25.01.2012 09:18:06

Mobius: Jeden rok za námi a druhý před námi 1

V roce 2011 došlo k posunu ve vnímání struktury globální ekonomiky, USA přestaly být považovány za motor globálního ekonomického růstu, investoři si totiž začali uvědomovat růst podílu na světovém HDP ze strany velkých rozvíjejících se ekonomik, jakými jsou Indie a Čína. A zatímco USA na sebe upozornily v srpnu snížením dlouhodobého úvěrového ratingu ze strany agentury Standard & Poor’s, Eurozóna dělala investorům starosti po většinu roku. Naproti tomu, některé rozvíjející se ekonomiky vykázaly v roce 2011 ekonomický růst.

Nelze však říct, že by se vývoj v rozvíjejících se ekonomikách obešel bez komplikací. Tak jak pokračuje mnoho vyspělých států v implementaci velmi uvolněné monetární politiky, v rámci které zaplavují většinu globálního systému likviditou, bojuje mnoho rozvíjejících se ekonomik s vyššími cenami potravin a služeb, posilující měnou a v některých případech i s "dovozem inflace". Ve svém boji s vysokou inflací začaly některé centrální banky rozvíjejících se zemí s utahováním monetární politiky, to však mělo i vedlejší efekt v podobě nárůstu obav investorů o budoucí hospodářský růst těchto zemí. Jak ukázal čas, nejednalo se o plané obavy, některé rychle rostoucí ekonomiky jako jsou Čína, rozvíjející se země Asie a Latinské Ameriky opravdu během roku ztratily na dynamice svých růstu. Nyní jsou však, v porovnání s rozvinutými zeměmi, daleko lépe připraveny na případné ekonomické zpomalení

Přečtěte si další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius
 
 
Starosti začaly investorům dělat také poklesy růstu vývozů rozvíjejících se zemí ke svým strategickým obchodním partnerům jakými jsou USA a evropské ekonomiky. V některých případech, zejména pak v Rusku, Turecku a asijských ekonomikách, se však podařilo pokles růstu vývozů nahradit růstem domácí poptávky, která se tak stala hlavním motorem zdejšího ekonomického růstu těchto zemí. Na významu rovněž nabýval zahraniční obchod mezi jednotlivými rozvíjejícími se zeměmi. I v loňském roce tedy rostla fundamentální síla některých rozvíjejících se ekonomik, které nyní vykazují menší poměr zadlužení vůči HDP a vyšší devizové rezervy než některé vyspělé ekonomiky
 


Volatilita na trzích
 

Ani akcie na rozvíjecících se trzích však nebyly imunní vůči volatilitě, která v loňském roce na globálních trzích panovala. Nástup této volatility se datuje již k začátku minulého roku a je spojen s rostoucí mírou politické nejistoty v severní Africe a na Blízkém Východě v rámci tzv. arabského jara, které vedlo k pádu několika dlouho vládnoucích režimů, což zvýšilo obavy o další vývoj cen ropy a zemního plynu. Japonsko pak čelilo nejsilnějšímu jím zaznamenanému zemětřesení, následované vlnou tsunami a jadernou pohotovostí, což vedlo k výrazným poklesům na globálních akciových trzích. Během druhé poloviny roku 2011 se pak objevily obavy spojené s dluhy rozvinutých ekonomik, což způsobilo zhoršení nálady investorů a nárůst averze k riziku, který spustil výprodeje na akciových trzích rozvíjejících se ekonomikna nákupy takových tříd majetku, které pro investory představují větší jistotu, tzn. americké státní dluhopisy a hotovost.
Jak se rok 2011 blížil ke svému konci, začali evropští politici podnikat konkrétní kroky vedoucí k vyřešení regionální dluhové krize. Mimo to si investoři také začali všímat síly zisků amerických firem a Čína udělala po třech letech první krok směrem k větší stimulaci domácí ekonomiky prostřednictvím uvolněné monetární politiky. I když tyto kroky vedly k obnově důvěry investorů, vykázaly na konci roku některé rozvíjející se země dvouciferné propady. Ty největší zaznamenaly Egypt, ve kterém panovala téměř celý rok politická nejistota, země východní Evropy jako jsou Polsko, Maďarsko a Turecko, a také Indie, která se vloni odhodlala v boji proti vysoké inflaci k celé řadě opatření utahování monetární politiky. Jiné rozvíjející se ekonomiky si však vedly výrazně lépe, většina z nich se pak nachází v jihovýchodní Asii, jedná se o země jako jsou Indonésie (která loňský rok zakončila dokonce v černých číslech), Malajsie, Filipíny a Thajsko.

Přečtěte si další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius
 
 
 
 
© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z bloguMarka Mobia, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/01/12/the-year-that-was-and-the-year-to-come/.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

30.08.2022HDP – růst za námi, pokles před námi Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
08.01.2021Silné oživení za námi a slabý výkon před námi (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.01.2021Silné oživení za námi a slabý výkon před námi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688