TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.01.2012 20:05:05

Smlouva, která českému průmyslu umožní zapojit se do soutěží pro americkou armádu, je před podpisem

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve finální fázi je dohoda, která českému obrannému průmyslu umožní zapojit se do soutěží pro americkou armádu. Dosud se zbrojaři prosazovali v zámoří jen výjimečně mimo jiné jim v tom bránila tamní legislativa, informovala v úterý Olga Haladová z odboru komunikace a propagace ministerstva obrany.

Text dohody mezi vládou ČR a vládou USA o vzájemném pořizování materiálu a služeb pro účely obrany je v současné chvíli kompletní. Zbývá jen souhlas vlády a podpis. "Jednání jsme úspěšně završili. Je to jednoznačně dobrá zpráva, protože společně s Polskem jsme první zemí ze střední a východní Evropy, která bude mít stejný způsob zacházení jako tu má Velká Británie, Izrael či Německo. Našim firmám to umožní se zúčastnit armádních tendrů tak, aby překonaly překážky toho proslaveného Buy American Act," uvedl v úterý po jednání se svým protějškem Leonem Panettou ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Smlouva, na níž čeští a američtí vyjednavači pracovali intenzivně přes rok, zajistí například bezproblémový přístup amerických podniků k soutěžení o veřejné zakázky v oblasti obrany v ČR. Českým firmám pak umožní účastnit se soutěží pro americké ozbrojené síly. To dosud blokoval takzvaný Buy American Act, který při pořizování vojenského materiálu upřednostňoval domácí výrobce české firmy tak dosud zakázky od Pentagonu nemohly získat vůbec nebo jen ve formě výjimečných subdodávek pro americké firmy.

"Neznám firmu, která by uzavření dohody nepodporovala,“ řekl Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Českým zbrojařům se podle něj otevře velice významný trh, na který dosud pronikali jen obtížně. "Americké prostředí je velmi protektivní. Dodávky se řídí zvláštními předpisy, které upravují, kdo může pro ozbrojené síly dodávat. Vzhledem k tomu, že 43 procent celosvětových výdajů na obranu vydává Washington, může být i malá zakázka v USA objemově velmi významná,“ dodal.

Neobává se, že by se české firmy nedokázaly mezi silnou konkurencí prosadit. "Zbrojní trh není o ceně, neplatí, co je levné, o to je zájem. Abyste uspěl, musíte být kvalitní a vaše výrobky musejí mít odpovídající technickou i technologickou úroveň. A s námi tu dnes není jediná firma, která by neměla produkt, jenž by nebyl schopen světové konkurence,“ sdělil v úterý Hynek na okraj konference pro podnikatele Czech Defense Seminar.

Možnost obchodovat ve Spojených státech bez komplikací se zamlouvá i Milanu Janíčkovi z firmy URC Systems. Jejich rušiče, které dokáží až do vzdálenosti několika set metrů odhalit a zarušit signál, který by jinak odpálil improvizované výbušné zařízení, používají i čeští vojáci v Afghánistánu např. ve vozidlech Pandur. "Díky dohodě o nás americké firmy budou vědět. Chceme jim ukázat, že jsme v technologiích i know-how srovnatelní s jejich průmyslem,“ říká Janíček a dodal: "Není to jen o tom, že bychom v USA sami prodávali. Rádi bychom se zapojili do výzkumu a budeme také hledat i partnery, kteří by byli schopní naše výrobky exportovat ze Spojených států do dalších zemí.“

Podle Josefa Orla ze společnosti Oritest je dohoda jednak dobrá, ale i nutná. "V České republice je potenciál, aby se domácí produkty dokázaly uplatnit i na americkém trhu,“ řekl Orel. Jeho firma vyrábí detekční prostředky, které dokáží jednoduše a rychle zjistit přítomnost bojových chemických látek. O výrobek, který připomíná lakmusový papírek, a dokáže na základě barevných reakcí zjistit přítomnost jakékoli nervově paralytické látky, už projevili Američané zájem. "Máme objednávku na zkoušení a posuzování našich výrobků pro americkou armádu,“ potvrdil Orel.


Petr Šour, sour@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688