Roman Skalický (Lutherus)
Akcie v ČR  |  24.01.2012 11:23:13

Z optimismu trhy opět sráží Řecko


Značně pozitivní závěry klíčových akciových indexů v minulém týdnu i průběh pondělní seance na jednotlivých trzích ukazují na celkové zlepšení nálady investorů. Nervozitu však na parkety vnáší dosud neuzavřená jednání ohledně řešení řeckého dluhu se soukromými investory. Tato situace zneklidnila burzovní parkety v USA i Asii, kde klíčové indexy oscilovaly v průběhu seance mezi kladnými a zápornými hodnotami a přerušily tak předchozí růstovou sérii. Evropa tak svou dnešní seanci zahajuje poklesem a rovněž BCP Praha částečně koriguje včerejší výrazné zisky.

Index PX se aktuálně, krátce po 10. hodině nachází na úrovni 946,90 bodů (-1,06 %). V rámci segmentu SPAD dochází k největším poklesům u akcií CETV (134,50 , -4,95 %), rovněž Erste Bank, po včerejší kladné reakci na splacení vládou jištěných dluhopisů v objemu 1,5 mld. EUR, dnes oslabuje na 411,50 , (-3,15 %). Negativní doporučení od Deutsche Bank (snížen cíl ze 150 na 120 , doporučení „prodat“) sráží akcie NWR zpět na hodnotu 140,84 (-2,53 %). K výraznějším poklesům se přidávají i akcie AAA (17,52 , -2,34 %) a KITD (193,20 , -2,18 %). Proti směru se dnes osamoceny vydaly akcie společnosti Telefónica O2 (373,30 , +0,08 %). Akcie Fortuna, Orco a Unipetrol jsou prozatím bez obchodu, zbývající tituly oslabují do jednoho procenta.

S ohledem na dosavadní vývoj, který příznivě ovlivňují uspokojivé výstupy z proběhlých aukcí státních dluhopisů v rámci EU a vcelku uspokojivý průběh výsledkové sezony v USA, lze předpokládat do dalších dnů u investorů spíše převahu optimismu. S rostoucími cenami jednotlivých akciových titulů však bude stále více na místě opatrnost, jelikož dosud nedořešená situace v EU může tuto náladu rychle zvrátit, jak ukazují i dnešní poklesy na trzích.

 

Ing. Milan Andrys

LUTHERUS s.r.o.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Lutherus s.r.o. investiční zprostředkovatel registrovaný Českou národní bankou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.07.2019Silná data z trhu práce sráží akcie na kolena (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.10.2018Akciové trhy se opět vezou na vlně optimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste