Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  24.01.2012 09:31:18

Dopad sankcí proti Íránu na cenu ropy, čeká se na reakci Íránu

V pondělí EU rozhodla o uvalení embarga na import ropy z Íránu. Tento krok, který se všeobecně očekával, je součástí sankcí za jeho jaderné záměry. Zemím, které aktuálně spoléhají na íránskou ropu, umožní plnit stávající smlouvy až do prvního července, do té doby mají čas najít si náhradní dodavatele.

 

Přes víkend proplulo Hormuzským průlivem šest válečných lodí z USA, Británie a Francie a trh nyní nervozně očekává reakci Teheránu. Během uplynulých měsíců íránské autority několikrát pohrozily, že tento průliv, kterým je přepraveno denně asi 20 procent světové ropy, uzavřou.

 

Západní vlády vedeny Velkou Británií a Amerikou uvedly, že zajistí průliv otevřený a že udělají vše potřebné, aby tudy mohla proplouvat ropa z Perského zálivu. Evropa dováží zhruba 450 tis. barelů denně a klíčoví příjemci jako Řecko, Itálie a Španělsko budou muset nyní hledat dodávky jinde. Přirozeně se obrátí na Libyi, jejíž exporty od ukončení občanské války postupně rostou.

 

Riziko konfliktu, který přitáhl pozornost během prosince, pomohl ceně ropy přidat do začátku ledna 10 dolarů. Poté se trh soustředil na slabý výhled poptávky po ropě během první poloviny roku 2012.

 

Íránští úředníci nyní budou muset našlapovat velmi opatrně, protože pokus blokovat Hormuzskou úžinu s největší pravděpodobností vyústí v prudký růst ceny ropy, což by postihlo všechny spotřebitele včetně Číny, největšího konzumenta.

 

Cena ropy Brent přidala jeden dolar a stojí 111 USD za barel, což je stále čtyři dolary pod maximem, kterého dosáhla dříve tento měsíc. Omezená reakce ukazuje, že oznámení už bylo zapracováno v cenách a pro jejich další růst je nutná další eskalace konfliktu. Spekulanti nadále navyšují díky rostoucímu geopolitickému riziku čisté dlouhé pozice, což vysvětluje, proč nebyl úvodní růst po oznámení vyšší.

 

V nadcházejících dnech a týdnech však bude trh nervozně očekávat další kroky Íránu. V případě nepravděpodobného válečného konfliktu může cena ropy vyskočit o 20 až 40 dolarů v závislosti na průjezdnosti Hormuzského průlivu. Takový nárůst, pokud by měl delšího trvání, by nepochybně zvýšil riziko globální recese ve stylu roku 2008 a 2009, která by měla výrazný dopad na poptávku po ropě, což by pak vyústilo v kolaps cen, na kterém nikdo, ani Saúdská Arábie, nemá v tuto chvíli zájem.

 

Vzhledem k tomu, co nyní víme o poptávce a nabídce, je ropa pravděpodobně předražená, ale geopolitické riziku se v dohledné budoucnosti postará o vyšší cenovou úroveň. Prodávat tak nyní mohou pouze skuteční odvážlivci. 

 

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688