TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.01.2012 13:30:05

Irák má nadále zájem o letouny L-159, potvrdil v Praze tamní ministr obrany (23.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Irák má i nadále zájem o koupi českých podzvukových letounů L-159, uvedl po pondělní schůzce delegací Irácké a České republiky irácký ministr obrany Sadoon Al-Dulaimi. Ten se svým českým protějškem Alexandrem Vondrou (ODS) řešil také lehké zbraně a otázky inovací a průmyslu.

"Máme skutečně velký zájem o letouny L-159, ale jak se zjistilo, doba na přípravu těchto letounů je dlouhá. My si přejeme, aby byla co možná nejkratší," uvedl po jednání ministr Dulaimi.

Ten také dodal, že ještě v pondělí odpoledne navštíví Aero Vodochody a bude apelovat na to, aby se výcvikové letouny vyhotovily co nejdříve.

To, že jednání o případné koupi letounů probíhají intenzivně, potvrdil i český ministr obrany Alexandr Vondra: "Je to už jakýsi maraton a já jsem si jistý, že ten dnešní den nás zase přiblíží o kousek více k cíli."

I když chce irácká strana letouny nové, podle Vondry nepadla ani možnost prodat již zakonzervované stroje. "Přišel jsem s doplněním české nabídky. Irák má zájem o naše letadla. Logicky má zájem o nová letadla, což my podporujeme, protože je to zárukou dlouhodobé spolupráce. Má ale zájem i na tom, aby byla letadla dodána co nejdříve a tady je možnost využít alespoň část těch zakonzervovaných letadel," vysvětlil Vondra.

Český ministr obrany se zároveň nechtěl konkrétně vyjadřovat k objemu případného obchodu, prozradil jen, že se jedná o desítky strojů.

"Ta spolupráce je ale mnohem rozsáhlejší a prostor k jednání je obrovský. Považujeme se za mírumilovné státy a i my usilujeme o to, abychom se podíleli na zajištění míru. Delegace, která dnes přijela, zahrnuje nejen oblast vojenskou a obrannou, ale především investiční a průmyslovou," podotkl irácký ministr.

I přes toto ujištění se ministři obrany věnovali především tématům, která spadají pod jejich rezorty. Diskuze se tak stočila například k výcviku vojáků v Iráků, kde má podle Al-Dulaimiho Česká republika velký potenciál, nebo k možnosti výroby lehkých zbraní.

"Irák je dnes v situaci, že po pomoci od mezinárodního společenství, včetně pomoci naší, má odpovědnost za svou bezpečnost sám. My jsme připraveni se podílet na jeho dalším rozvoji. Předali jsme aktualizovaný obranný balíček na spolupráci, který navazuje na návrhy předané loni v květnu," doplnil Vondra.

Setkání obou ministrů se neslo v přátelském duchu. "Ta spolupráce pramení z dávných dob. Oba jsme prožili diktátorské režimy. Česká republika nás předběhla a pomohla nám odstranit diktátorský režim, který nás dlouho trápil. Jsme velmi vděční Praze a České republice," doplnil irácký ministr obrany.

Vzájemný obchod mezi Českou republikou a Irákem v posledních letech podle informací ministerstva průmyslu a obchodu dynamicky narostl a dosahuje hodnot kolem sta milionů dolarů ročně. Jen do listopadu loňského roku dosáhl bezmála 80 milionů dolarů.

Irácká delegace v čele s vicepremiérem Husajnem Šahristáním přiletěla do České republiky v pondělí. Mezi témata společných rozhovorů budou patřit další rozvoj česko-iráckých vztahů, politická, obchodní a hospodářská spolupráce i mezinárodní otázky včetně vývoje v regionu Blízkého východu.

Filip Nachtmann, Petra Hrubá, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688