Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.01.2012 07:30:46

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (23.1.2012)


Zasedání Fedu a první údaje o vývoji HDP Spojených států ve čtvrtém kvartálu 2011 budou vedle pokračující výsledkové sezóny hlavními faktory pro vývoj obchodování na obou stranách Atlantiku. Sada důležitých makrodat, a především aukce dluhopisů a pokladničních poukázek v celé řadě zemí eurozóny pak přispějí k náladě na evropských trzích. Předběžnými údaji dvou členů indexu PX začne výsledková sezóna v Praze.

Wall Street

Americké akcie mají za sebou týden v černých číslech, když všechny hlavní indexy posílily o více než 2 %. Index S&P 500 je tak nejvýše od července 2011.

"Graf indexu S&P 500 se protáhl do výšky a vzdálil se od 20denního klouzavého průměru. V takové vzdálenosti vydrží jen zřídka, obvykle alespoň mírně koriguje. Naposledy byla podobná situace na začátku května, na začátku července a na konci října loňského roku. Vždy následovala korekce, a přestože teď může být trh v lepší kondici, alespoň mírný krátkodobý sestup je pravděpodobný," napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční trader Josef Košťál.

V plusu bylo během týdne 9 z 10 sektorů indexu S&P 500. Mírně ztratil jen sektor veřejných služeb (utilit), který je tradičně velice defenzivní.

Výsledková sezóna ve Spojených státech pokračovala čísly velkých bank. Zaujal především zisk Goldman Sachs, který podpořil celý bankovní sektor. Mírně naopak zklamaly například výsledky Googlu nebo General Electric.

"Firemní výsledky zatím nejsou tak skvělé, jak by mnozí chtěli, ovšem americké firmy urazily i tak pořádný kus cesty," komentoval dosavadní průběh výsledkové sezóny tradičně skeptický trader UBS Art Cashin. (zdroj: CNBC)

Výsledková sezóna: Start se vůbec nepovedl, co bude dál?

V novém týdnu své výsledky odhalí řada důležitých společností. Sledované budou výsledky Applu, který ve třetím kvartálu po několika letech nenaplnil očekávání. Čeká se ovšem stále zhruba 50% meziroční růst zisku.

Z dalších firem budou sledované například výsledky Starbucks, Yahoo!, AMD, Fordu nebo Halliburtonu.

Z indexu Dow oznamuje hned sedm společností. O náladě spotřebitelů budou nejlépe vypovídat čísla Procter & Gamble, průmyslovou aktivitu změří investoři na základě údajů od Caterpillaru.

Hvězdy Dow si dají příští týden výsledkové rendez-vous

Zasedání Fedu nepřinese žádný pohyb se základní úrokovou sazbou, jako tradičně ovšem bude důležitý komentář Bena Bernankeho k jednání Fedu a jeho názory na americkou ekonomiku. Čísla z Ameriky jsou v posledních měsících dobrá, další vlnu kvantitativního uvolňování proto nelze v nejbližším období čekat.

Amerika jede! Nezaměstnanost překvapivě klesla, QE3 hned tak nebude!

O kondici americké ekonomiky v uplynulém období vypoví nejvíce první odhady růstu HDP za čtvrtý kvartál. Odhady analytiků jsou podle Bloombergu poměrně optimistické, konsenzus se ustálil na +3,1 %. Sledovaná bude také statistika z trhu práce a index důvěry univerzity v Michiganu.

Americké ekonomické oživení berte s velkou rezervou, letos bude hůře, varuje Nouriel Roubini

23-27/1 Výsledková sezóna (McDonald's, Apple, Boeing, P&G, Chevron)

25/1 Fed - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

26/1 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby

26/1 Týdenní počet žádostí o podporu

27/1 HDP a osobní spotřeba za 4Q2011

27/1 Index důvěry Michiganské univerzity

Jaké akciové strategie zvolit pro rok 2012?

Evropa

Evropské akcie mají za sebou pátý růstový týden v řadě (DJ Eurostoxx 50 +3,8 %). Trhům pomohla dobrá makrodata z USA a také spekulace, že by euro mohlo ustát současnou dluhovou krizi.

"Spojené státy se zdají být na dobré cestě k udržení ekonomického růstu," uvedl pro Bloomberg TV Peter Dixon, ekonom londýnské Commerzbank. "Navíc nejpomalejší hospodářský růst Číny za poslední tři roky může pohnout tamní regulátory k uvolnění měnové politiky, což růst světových trhů jedině podpoří."

Dařilo se akciím bank, Barclays nebo Société Générale přidaly shodně přes 8 %. Impulzem bylo oznámení německé Commerzbank, že oproti původnímu očekávání nemusí vydávat nové akcie na splnění podmínek pro kapitálovou přiměřenost. Na trzích to zvýšilo šance, že většina bank splní podmínky na kapitál i bez vydávání nových akcií, což například v případě italského UniCreditu přineslo velké výprodeje na začátku roku.

Sentimentu také pomohly spekulace, že se řecké vládě podaří dohodnout s evropskými bankami na odpisu dluhu (údajně až 68 %), což opět snižuje šance na katastrofické scénáře kolem Řecka.

MMF chce další peníze, Řecko se snaží vyjednat dohodu s bankami

Řecko se podle víkendových zpráv s věřiteli nedohodlo, ovšem obě strany považují jednání stále za otevřená. Případná dohoda mezi Řeckem a věřiteli o výměně dluhopisů by mohla na trhy přinést pozitivní náladu, jelikož by znamenala, že se Řecko v příštích měsících vyhne hrozbě neřízeného bankrotu.

Náladu v Evropě podpořily také úspěšné aukce státních dluhopisů zemí eurozóny. Klesající výnosy pomohly rychle zapomenout na snižování ratingů ze strany agentury S&P.

V novém týdnu budou evropští investoři znovu nakupovat státní dluhopisy, mimo jiné francouzské, německé, nizozemské nebo italské.

Potenciál ovlivnit trhy bude mít schůzka ministrů financí EU v pondělí a úterý, kde budou hlavním tématem rozpočtová opatření Itálie.

Podstatným impulzem pro trhy by mohl být také výsledek nabídky 3měsíčních půjček Evropské centrální banky evropskému bankovnímu sektoru v polovině týdne. Sledovat se bude objem půjček, tedy do jaké míry se banky potřebují financovat od ECB namísto mezibankovního trhu.

Z makrokalendáře vyčnívají pondělní spotřebitelská důvěra a úterní průmyslové objednávky. Vliv bude mít i pokračující výsledková sezóna v USA, ke které se v Evropě připojí Siemens a Nokia.

Banky vědí své, dluhy nejsou vždy špatné. To jen politici mávají rákoskami

23/1 Eurozóna - spotřebitelská důvěra

24/1 Eurozóna - index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru

24/1 Eurozóna - nové průmyslové objednávky

25/1 Německo - index podnikatelské nálady IFO

25/1 Velká Británie - HDP za 4Q2011

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (27.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.06.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (17.6.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688