Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  17.01.2012 09:41:37

Private-Equity-investice se vyplatí převážně v období krizí

Nezávislá studii ukazuje: Private-Equity-investice se vyplatí převážně v období krizí. Možnosti pro privátní investory jsou však omezené.

„Kdo své peníze vloží do sektoru Private Equity (soukromý kapitál) raději než by je dal do akcií, může doufat ve vyšší výnosy. Toto je výsledek studie ekonomické vysoké školy HEC v Pařiži a zastřešujícího fondu Golding Capital Partners. Za posledních 30 let dosáhla tato vkladová třída o 7% vyšších výnosů než investice do dividendových papírů. V období recese dosáhlo toto plus dokonce 15,5%.

Tímto je Private Equity převážně v období krizí ideální tlumič i pro privátní vklady, ale tato možnost pro drobné vkladatele je extrémně omezená. Profitovat mohou prakticky jen institucionální vkladatelé jakými jsou pojišťovny a penzijní fondy.

Semináře Private Equity zdarma

HEC vyhodnotila přes 4.000 Private-Equity obchodů, které proběhly v USA a Evropě od roku 1977-2009. Základní hodnota studie, podle HEC oborového experta Olivera Gottschalga, spočívá v tom, že studie proběhla bez financování Golding Capital Partners. Iniciátoři tohoto Dachfondu (zastřešujícího fondu) poskytli jen své materiály ze svých archívů.“

Absorbovat ztráty

Protože Private Equity - jak je často kritizováno - tradičně sází na vysoké zadlužení (úvěry), upravil Gottschalg data o odpovídající efekty. Také faktory, jako je datum transakce, se počítají srovnatelným způsobem. V závěru šlo o to, stanovit Alfu, tedy přebytek výnosu v porovnání s investicemi do akcií. Gottschalgův závěr: "Pokud se nedaří na burze, může Private Equity absorbovat ztráty pro institucionální investory." V dobách rozkvětu a prosperity nicméně není žádný vyšší výnos, Alfa je nulová.

Ve stejné době ale také studie skoncuje s předsudky, že finanční investoři vydělávají oslňující částky zejména proto, že společnost zatíží dluhy riskantním způsobem a tak „páčí“ (zvýší) své vlastní vklady („Leverage" = "pákový efekt"). Neboť právě tyto faktory vypočítává HEC. Golding sám vidí výhody investiční třídy ve vlastním způsobu vedení podniku (Corporate Governance). Zaprvé jsou manažeři (správci investičních fondů) často vybaveni vynikajícím a oborově specifickým know-how. Za druhé se vedení společnosti většinou na věci samo spolupodílí. Tímto mají vedoucí osoby mnohem větší motivaci k podpoře společnosti a k vytvoření výnosů.

Čtěte dále:
10 akcií pro rok 2012 podle Barrons
Několik akciových tipů rok 2012


Akcie, fondy nebo ETF?

Ale Private Equity má také své nevýhody, na které studie HEC nepoukazuje. Za prvé byly ve výpočtech zachyceny pouze hrubé výnosy. Poplatky a odměny jednotlivých správců fondů nebyly brány v úvahu. Tyto však snižují výnos poskytovatele finančních prostředků - i když je pravděpodobné, že změní tendenci výsledků pouze mírně.

Za druhé mají investice Private Equity malus, tedy znevýhodnění, a sice to, že mohou obvykle trvat tři až sedm let. Tato nelikvidita (platební neschopnost) by měla vlastně být zahrnuta do posudku. Nebo jinak formulováno: vyšší výnos může být přesná náhrada toho, že investoři po dlouhou dobu nemají přístup ke svým prostředkům.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688