TNBiz (TN.cz)
Finance  |  17.01.2012 00:40:06

E15: Střešní fotovoltaika zase dostává šanci

PRAHA (MEDIAFAX) - Solární boom roku 2010 už si Česko nezopakuje, ale letošek se podle všeho stane startem postupného rozvoje panelů na střechách budov. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

I když Senát schválil zákon, který dotace obnovitelných zdrojů v Česku spíše omezuje, stát hodlá vyjít zastáncům fotovoltaiky alespoň částečně vstříc. Ministerstvo průmyslu chystá aktualizaci akčního plánu, který už byl z hlediska podpory solárních panelů vyčerpán, a nárok na podporu by měly získat právě malé střešní instalace.

"Viděl bych to na úrovni celkově 50 megawattů instalovaného výkonu ročně," řekl deníku E15 předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis, který se účastnil příslušných jednání s poslanci i s vedením ministerstva průmyslu. Klíčové je podle Bise i to, že distribuční společnosti po přijetí nového zákona zruší stará rezervovaná připojení. "Půjde o necelých 600 megawattů," upřesňuje senátor.

Předpoklad, že se z technického hlediska uvolní určitá kapacita díky tomu, že vyprší staré rezervace, potvrzuje i operátor přenosové sítě ČEPS. Ten už také na konci minulého roku zrušil stop stav pro připojování dalších solárních a větrných zdrojů. Že se situace proti loňsku mění, uvádí i společnost ČEZ Distribuce, která oznámila, že od konce minulého roku připojila desítky nových fotovoltaických či větrných zdrojů. Určitý rozvoj střešní fotovoltaiky očekává také výkonná šéfka fotovoltaické asociace CZEPHO Zuzana Musilová. "Část lidí bude chtít do budoucna zabezpečit sebe a své děti," říká Musilová a právě solární panely na střechách přinášejí domácnostem větší jistotu a soběstačnost.

Zájem o solární panely může podle šéfky fotovoltaické asociace povzbudit předpoklad, že tato elektřina vyjde už někdy před rokem 2020 levněji než proud dodávaný ze sítě. Musilová na druhé straně upozorňuje, že příspěvek státu, který by měly získat jen instalace do 30 kilowattů, bude možný právě až po aktualizaci akčního plánu. Slibovaná podpora podle ní navíc možná ani nezaručí, aby byly solární panely konkurenceschopné ve srovnání s jinými zdroji, což považuje za podivné. Fotovoltaická asociace upozorňuje, že nový zákon neumožňuje dlouhodobé podnikání ve fotovoltaice. Právě tím, že je vázán na akční plán pro obnovitelné zdroje, nedává investorům potřebnou jistotu vláda může výši podpory měnit nebo třeba i dočasně zcela pozastavit.

O možnosti pozastavení mluvila na konci minulého roku předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, zatím se ale nezdá, že by takový návrh měl šanci projít. Proti pozastavení se vyslovil rezort životního prostředí, byť je ochoten o obsahu akčního plánu dále jednat.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688