Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.01.2012 16:54:42

Trhy snížení ratingu nezaskočilo

Páteční večer zacloumalo trhy mnohonásobné snížení ratingu několika zemí eurozóny. Agentura S&P dostála svým prohlášením z prosince a jako další z ratingových agentur sáhla po snížení. Konkrétně se to týkalo zemí: Francie, Rakousko, Malta, Slovensko, a Slovinsko o jeden investiční stupeň, Kypr, Portugalsko nebo Španělsko o dva stupně. Naopak ponecháno bylo investiční hodnocení u Německa, Belgie, Finska a Estonska. Na pohybu trhů bylo vidět, že už podobný scénář měly započítány a reakce nebyla nikterak panická. I když je pravdou, že mírných výprodejů jsme se dočkali. Je však nad míru jasné, že tento první krok zvyšuje tlak na politiky, aby urychlili dohody o rozpočtových pravidlech. Další ratingová agentura Moody’s se vyjádřila v tom smyslu, že stále provádí vyhodnocování francouzského ratingu a závěr by měl vyplynout v prvním kvartále tohoto roku.

Dnešní pohyby na trzích jsou značně omezené a to hned ze dvou důvodů. Minimum makrodat a státní svátekUSA (Martin Luther King’s Day), kdy Amerika neobchoduje. Jediná událost, která mohla trhy ovlivnit byla aukce francouzských poukázek. Neupsali celý objem, zato dosáhli nižšího úroku. Dá se to hodnotit jako dobrá aukce. Nicméně na směr trhů neměla žádný vliv. Aktuálně se německý index DAX obchoduje na hodnotách 6.197 bodů(+0,9%). Nejlépe se daří akciím společnosti Daimler 39,4 EUR(+3,8%) poté, co byla společnost přidána na Buy List od Goldman Sachs.

Investoři, kteří mají v hledáčku firmy, které se chystají vstoupit na burzu mohou zbystřit. Společnost AVG oznámila IPO. Zatím je znám pouze předpokládaný objem úpisu – 125 mil.USD a manažeři emiseMorgan Stanley, Goldman Sachs a JP Morgan. Cílit budou na burzu NYSE.

Hned několik zpráv přišlo i k titulům, které se obchodují na pražské burze. Snížená cílová cena k Erste Bank od Barclays(z 14,4 na 13,6 EUR), doporučení underweight/neutral. Další snížení přišlo i ke Komerční bance také od Barclays (z 4228 na 3867 ), doporučení zůstává overweight/neutral. Dnes se poměrně dařilo akciím společnosti ČEZ, které mírně korigovaly páteční ztráty a přidaly na hodnotu 762Kč(+0,8%). Celý index PX se obchodoval na hodnotě 890 bodů(+0,5%). Je dosti možné, že nynější vývoj na trzích bude pokračovat až do konce ledna, kdy je naplánovaný summit EU a trhy budou doufat v další dohody a řešení napříč politickým spektrem.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688