Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  16.01.2012 09:21:23

Stručné shrnutí US trhů dne 13.1.12 – řez ratingů od SP

Závěr obchodního týdne se dá říci reflektoval ten fakt, že byl pátek a 13. den v měsíci a pokud se někdo domníval, že špatnou bilancí Morgan Stanley (zejména nižší příjmy byly evidentní) špatné zprávy skončí, bohužel se mýlil.

Když v úvodu prosince ratingová agentura Standard and Poor´s Ratings dávala do revize (resp. tzv. creditwatch list) 15 zemí eurozóny, nemohla si skutečně vybrat „vhodnější“ načasování pro výsledek revize, než tak učinila. Poslední úsilí Francie a Německa a dalších zemí eurozóny obsahovalo některé prvky intenzivnějšího směru řešení dluhové krize, připravovalo se řešení části odpisu řeckého dluhu ve vztahu k privátním investorům, objem EFSF či připravovaného ESM a další souvislosti fiskálních problémů eurozóny.

Nicméně i na vkus ratingové agentury to jednak trvalo všechno příliš dlouho a podle Standard and Poor´s nebyla některá opatření dostatečná. To všechno vyústilo v pátek večer ke snížení ratingu o jeden stupeň u Rakouska a Francie (z nejvyššího stupně AAA na AA+) a u Španělska, Itálie, Portugalska o dva stupně. Španělsko tak má rating A, Itálie BBB+ a Portugalsko „junk“ stupeň BB. Postiženy byly rovněž Slovensko, Slovinsko, Kypr. Hodnocení bylo ponecháno stejné u Německa, Holandska a Lucemburska.

Samozřejmě bezprostřední dopad akce agentury byl dosti negativní a US trhy byly cca 1% v minusu. Nicméně vhledem k tomu, že opatření bylo dopředu před oficiálním zveřejněním omíláno v médiích více než dost, další vývoj US trhů směrem ke closingu nebyl tak dramatický.

Nakonec US trhy skončily trading na těchto umírněných číslech: DJIA 12422,10 bodů (-0,4%), Nasdaq Composite 2710,67 bodů (-0,5%) a SP 500 1289,09 bodů (-0,5%). Týdenní výkonnost si zachovala kladná znaménka a DJIA posílil o +0,5%, Nasdaq Composite o +1,4% a SP 500 o +0,9%. Index volatility VIX na CBOE posílil na hladinu 20,91 USD, tj. +0,44 USD, resp. +2,15%.

Z pátečních US makrodat potěšil Michigan Un. Sentiment za leden, když vykázal nejlepší úroveň od května 2011 s číslem 74 bodů vs. očekávání 71,2 bodů.

Dnes v pondělí 16.1.12 jsou US trhy uzavřeny z důvodu svátku Martin Luther King , Jr. Day.

Na komoditních trzích se ropa pohybuje na kursu 99,14 USD za barel a zlato je výše o cca 12 USD na ceně 1642,70 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2655, tedy mírná apreciace dolaru.

Obchodování na asijských trzích odráží dopad sentimentu snížení hodnocení zemí a Nikkei Average skončil -1,43%, HangSeng je -1,02% a Shanghai Composite skončil -1,71%.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,860%.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688