Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  12.01.2012 11:14:10

Smíšená data čínské inflace ponechávají další vývoj měnové politiky v nejasnosti

Během asijské obchodní seance se veškerá pozornost soustředila na čínský index spotřebitelských cen a index cen výrobců za prosinec, ale obě zprávy nakonec trhy nijak výrazně neovlivnily. Index spotřebitelských cen přinesl mírné zklamání, když namísto všeobecně očekávaných 4,0 % dosáhl v meziročním srovnání 4,1 %, nicméně oproti 4,2 % v listopadu šlo stejně o pokles. K průlomu došlo u inflace mimo cen potravin, která meziročně vzrostla o 1,9 %, nicméně inflace cen potravin je v meziročním srovnání stále na vysoké úrovni 9,1 %. U indexu cen výrobců došlo k pozitivnějšímu zlepšení, a to meziročně o 1,7 % (odhady uváděly 1,8 % a v listopadu to bylo 2,7 %). Počáteční reakcí bylo stlačit AUD o pár bodů dolů a snížit hodnocení rizikových trhů, protože z dat jednoznačně nevyplývalo, zda zajistí další uvolnění měnové politiky ze strany čínských úřadů, ale tyto ztráty se záhy podařilo nahradit.

Jak to vypadá, tak jakákoli dobrá zpráva má na EUR čím dál tím menší dopad, jelikož jednotná měna oproti americkému dolaru spadla v důsledku spekulací o snížení ratingu a pesimistických makroekonomických komentářů na nová minima letošního roku. Včerejší prohlášení agentury Fitch, že rating AAA má Francie pro letošek jistý, nedošel žádné odezvy, avšak dnešní spekulace o dalším snížení francouzského ratingu daly dalším ztrátám EUR zelenou. Tři přední evropské prognostické agentury – IFO, INSEE a INSTAT – dále shodně předpovídají, že eurozóna už upadá do mírné recese, ačkoli prezident EU H. Von Rompuy není tak pesimistický, protože uvedl, že EU sice vstoupí do období stagnace, ale zároveň se pokusil vykreslit poněkud růžovější výhled, když vyjmenoval obchodní výhody slabšího EUR (což však v poslední době Velké Británii očividně nepomohlo!).

Mezitím agentura Fitch varovala, že by Evropská centrální banka v této situaci měla sehrát aktivnější roli, aby zabránila pádu EUR, a dodala, že dluhová krize je „jednoznačně systémovou záležitostí“. Některá masmédia také poukazují na to, že parlamentní skupina EU může vůči novému návrhu fiskální smlouvy EU vznést námitky. To ochotě riskovat také nepřidalo. Chuť k riziku se zvedla z minimálních úrovní až po článku otištěném v německém deníku Handelsblatt, v němž stálo, že USA mohou doplnit zdroje MMF, aby pomohly vyřešit situaci v EU.

Za povšimnutí stálo, že chmury obklopující EUR rostly, kdežto trh s dluhopisy si polepšil. Aukce německých dluhopisů zažila rekordní poptávku (bezpochyby šlo o princip „bezpečného přístavu“), což na oplátku přispělo k poklesu výnosů španělských a italských dluhopisů. Jak se zdá, tento barometr napětí EUR prozatím upadl v zapomnění.

V Béžové knize Fedu nebylo pro trhy nic zajímavého – jen se v ní opakovalo, že růst je „mírný“. Osobní spotřeba se díky svátkům a expandující výrobě výrazně zvedla. Povšimněme si však, že nabírání zaměstnanců na dobu neurčitou bylo omezené. New York a Chicago byly jedinými dvěma místy, která vykázala výslovný růst.


 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688