Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  10.01.2012 17:22:57

ESM, EFSF, EFSM: Průvodce evropskou úvěrovou krizí plnou zkratek


Také máte ten pocit, že ve snaze zamlžit realitu dluhové krize eurozóny se to v proslovech unijních politiků stále více začíná hemžit všelijakými podivnými zkratkami? Velká výzva pro nás! Rozhodli jsme se všem těm cizokrajným výrazům podívat "na zoubek"! Následující příručka by vás měla provést "bruselskou hantýrkou" a odhalit, co se za kterým akronymem ve skutečnosti skrývá.

 

EMU (Economic and Monetary Union) = Ekonomická a monetární unie

Koncept se skládá z pěti až šesti kroků směrem k ekonomické integraci a komfortnímu využívání společné měny. Poslední z kroků, kterého je potřeba ke "spokojenému životu" eurozóny dosáhnout, je harmonizace fiskální a ostatních hospodářských politik. Jak víme, to se dosud nezdařilo. Podle všeho je právě tento nezdar kamenem úrazu projektu a příčinou současné dluhové krize.

 

ECB (European Central Bank) = Evropská centrální banka

Nezávislý subjekt, který má na starost monetární politiku eurozóny. Nastavuje úrokové sazby, spravuje devizové rezervy a má výlučné právo tisknout euro.

Pravomoci ECB jsou oproti například americkému Fedu omezené. Proto také dosud nemohla krizi řešit tištěním peněz nebo se angažovat v rekapitalizačních programech na způsob amerického TARP. Podle současného znění smlouvy o EU nesmí ECB konat jako "věřitel poslední instance" a pomáhat tak předluženým členským státům.

 

EFSF (European Financial Stability Facility) = Evropský nástroj finanční stability

V současnosti jeden z nejskloňovanějších výrazů evropské politiky. Jde o dočasný záchranný fond vytvořený koncem roku 2011. Jeho šéfem je Klaus Regling.

V říjnu 2011 se evropští lídři dohodli na tom, že kapacitu fondu navýší na 440 miliard eur, které by měly přitéci hlavně z Mezinárodního měnového fondu a z pojištění dluhopisů. Ani tento objem ovšem nebude stačit. Úvěrový rating EFSF dala agentura S&P do režimu pozorování s možností jeho snížení. "AAA" rating fondu vychází z ratingů zahrnutých zemí, ohrožuje ho tedy například Francie.

 

ESM (European Stability Mechanism) = Evropský stabilizační mechanismus

Plánovaný trvalý nástupce EFSF. Evropští lídři chtějí uspíšit jeho zavedení a spustit ho už v červenci. Stále je ovšem problémem to, že je ESM v principu v rozporu s německou ústavou (a pravděpodobně i se zákony jiných zemí), protože ohrožuje státní suverenitu.

 

LTRO (Long-Term Refinancing Operation) = Dlouhodobá refinancovací operace

Technický nástroj na dodání likvidity umožňuje komerčním bankám půjčovat si na měsíce až roky. ECB nedávno prodloužila splatnost některých LTRO na dva až tři roky. U těchto půjček navíc snížila úrokovou sazbu a změkčila podmínky pro kolaterál, který při poskytnutí půjčky požaduje.

Někteří investoři od ECB očekávají větší pomoc předluženým zemím eurozóny. ECB je zatím zdrženlivá, uvolněním podmínek financování bank se snaží spíše zabránit rozvoji úvěrové krize, která by kvůli zamrzání evropského mezibankovního trhu a zvyšujícím se regulačním požadavkům na kapitálovou vybavenost mohla eurozónu zachvátit.

 

ECOFIN = Rada ministrů hospodářství a financí EU

Radu tvoří ministři financí (a příležitostně ministři pro hospodářské a rozpočtové otázky) všech 27 zemí Evropské unie. Setkání ministrů financí se koná většinou před začátkem summitu evropských lídrů. Ministři financí mají za úkol podrobněji rozpracovat obecnější návrhy vedoucích představitelů členských států.

Další „dávku“ zkratek najdete ZDE:

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688