Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  09.01.2012 17:07:50

Americké i české akcie zažijí dobrý rok - aktuálně nabízejí růstový potenciál 14 %


Rok 2011 byl pro investory bezpochyby nejobtížnějším od krizového roku 2008. Akciový býčí trh, který začal v březnu 2009, po dvou a půl letech tvrdě narazil na zeď jménem "dlouhodobě nezodpovědná fiskální politika (nejen) v zemích eurozóny". Investoři jsou oprávněně nervózní z dalšího vývoje v Evropě, a přestože zbytku světa se zdaleka nedaří špatně, rizikové přirážky na akciovém trhu dosahují mnohem vyšších úrovní, než tomu bylo v obdobných obdobích nejistoty v minulosti. (zdroj:Cyrrus)

Investoři prožívají schizofrenní situaci. Na jedné straně vědí, že valuace akcií je ve srovnání s očekávanými zisky velmi nízká, na straně druhé lze nejistoty nadcházejícího roku přirovnat ke slepeckým brýlím. A není divu, že s takovými černými skly na očích je každý krok mimo bezpečí domova (tj. držení hotovosti, amerických či německých státních dluhopisů atd.) riskantnější než jindy. Ale zároveň tak lákavý – vždyť pokud nedojde k realizaci pochmurných scénářů dalšího vývoje v eurozóně, je potenciál růstu trhu skrze nižší rizikové přirážky mimořádně vysoký.

Čtěte také:
David Marsh: Němci chtějí Česko bez eura
15 frontier markets: Supermladé trhy, které budou hitem příštích desetiletí


Dluhová krize v Evropě, která nepochybně s rokem 2011 ani zdaleka nekončí, působí jako kouřová clona zakrývající výše zmíněný růstový potenciál trhů. Pokud se podíváme na valuaci akcií v roce 2011, potom pokles nebyl v žádném případě důsledkem zhoršených očekávání firemních zisků, právě naopak.

Zatímco na začátku 2011 stratégové bank očekávali, že firmy z amerického indexu S&P 500 vytvoří zisk na akcii 92 USD, na konci roku už to bylo 97 USD (historický rekord), v roce 2012 se přitom čeká další růst na 102 USD. Index S&P 500 se tak na konci roku 2011 obchodoval na úrovni 12,3násobku očekávaného zisku v roce 2012 (vs. historický průměr 14,5x) tj. s 15% diskontem.

Je jasné, že uvedený diskont do určité míry odráží nejistoty, kterým trh čelí, je však podle nás zároveň šancí na velmi slušný růst akciových trhů v případě, že ve druhé části roku klesne nejistota ohledně situace v Evropě či globálního ekonomického růstu.

Jinými slovy, akcie mohou v letošním roce růst jednak díky očekávanému růstu zisků na akcii (EPS), a jako bonus navíc i díky případnému snížení rizikových prémií (tj. díky snížení diskontu ocenění vůči historickým průměrům). Naše analýza ukazuje, že americký index S&P 500 má letos 14% růstový potenciál, obdobného růstu by mohl dosáhnout i index PX.

Čtěte také:
Nejdůležitější výsledková sezóna za několik čtvrtletí je tady


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688