Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2012 11:03:25

Komentáře k listopadovému maloobchodu - auta táhnou

Maloobchodní výsledky za listopad sice dopadly dobře (+0,5 %), bližší pohled je ale o něco komplikovanější. K dobrému výsledku opět pomohly prodeje aut (+2,5 %), která jsou hlavními tahouny trhu. Bez jejich započtení by totiž obraz českého maloobchodu vypadal úplně jinak - propadl by se o 0,4 %.

Prodeje aut letos klesly oproti loňsku jen jednou - v červnu. Šlo ale o jednorázovou záležitost. Rok předtím, v červnu 2010, totiž došlo ke změně doby odepisování aut v daňovém účetnictví. Ve všech ostatních měsících roku 2011 prodeje aut přispívaly nemalou měrou k celkově dobrému výsledku. A nejinak tomu bylo i v listopadu.

Na výsledcích maloobchodu se projevily i špatné prodeje pohonných hmot (-2,2 %). Nejsou to ale jen řidiči osobních aut, kteří tankují méně a nejraději u velmi levných pump. Na prodejích se odráží i horší výsledky v kamionové přepravě z posledních měsíců (říjen pokles o 1,2 %), která tvoří důležitou část poptávky po pohonných hmotách.

Výrazně se nedaří ani obchodům s potravinami. Tam tržby klesly v listopadu o 2,8 %, protože lidé opět nakupují podle letáků a do košíků dávají jen zboží v akcích a slevách. Opět se začíná rozmáhat cestování za levnějšími nákupy do zahraničí. Lidé z příhraničních oblastí vyjíždějí na nákupy vytipovaného zboží k našim sousedům. Někteří ale zapomínají odečíst od úspory z nákupu cenu projetého benzínu, a tak podléhají falešné iluzi levných nákupů za hranicemi.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Maloobchodní tržby se v listopadu meziročně zvýšily o 0,5 procenta po růstu o 1,5 procenta v říjnu. Pozitivní informací je, že spotřeba domácností neklesá, nicméně téměř stagnující maloobchodní tržby ukazují, že ani v posledním čtvrtletí nelze z této strany očekávat příspěvek k růstu HDP.

K růstu maloobchodních tržen opět přispěly prodeje automobilů, což již dříve naznačily údaje o registraci automobilů. Loni se dařilo prodejcům počítačů a mobilních telefonů, v listopadu jejich tržby reálně meziročně stouply o 10 procent. S tím koresponduje růst tržeb internetových obchodů o 8,8 procenta, neboť velká část obchodu s IT technikou a mobily se realizuje přes internet. S vývojem reálně prodaného počtu výrobků ovšem kontrastuje vývoje nominálních tržeb. Ve zmíněném segmentu tržby nominálně klesly o 0,7 procenta. Domácnosti také utrácely za nábytek, elektroniku a další vybavení domácnosti, kde se tržby zvýšily o 4,9 procenta. Tržby se daří zvyšovat také obchodům s oblečením. I zde ovšem platí, že klesající ceny ubírají z tržeb.

Negativně celkový výsledek maloobchodu ovlivnily klesající tržby nespecializovaných obchodů, tedy hypermarketů, kde se realizuje velká část celkových maloobchodních tržeb.

Vývoj maloobchodních tržeb naznačuje pokračování relativní slabosti domácí poptávky. Vzhledem k tomu, že se v posledních třech měsících opět začala zvyšovat míra nezaměstnanosti (po sezónním očištění), reálné mzdy téměř stagnují a vláda chystá další snižování rozpočtových výdajů, je pravděpodobné, že poptávka domácností a maloobchodní tržby budou přešlapovat na místě i v letošním roce, nebudou-li dokonce klesat.

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2021Maloobchod sílí, ale prodej aut je stále slabý (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688