Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2012 11:01:46

Komentáře k prosincové inflaci - změna DPH s předstihem v cenách potravin

Index spotřebitelských cen se v říjnu zvýšil o 0,4 procenta, stejně jako v listopadu. Meziroční inflace se snížila z 2,5 na 2,4 procenta. Inflace zakončila loňský rok mírně nad cílem centrální banky, nicméně bezpečně v tolerančním pásmu. Jádrová inflace navíc zůstává již třetí rok záporná.

K prosincovému růstu cenové hladiny nejvýznamněji přispěly rostoucí ceny potravin. Přitom index cen zemědělských výrobců se v posledních 6 měsících pravidelně snižuje v meziměsíčním srovnání. V maloobchodních cenách potravin se patrně stále výrazněji promítá změna snížené sazby DPH. Ta sice platí až od začátku roku 2012, do inflace ale promluvila již s předstihem. Celkem se ceny potravin zvýšily ve srovnání s listopadem o 2,0 procenta, přičemž nejvíce stouply ceny mléka, mléčných výrobků, vajec, pečiva, masa a pečiva.

V prosinci opět stoupaly ceny plynu. Po listopadovém zdražení v průměru o 5,2 procenta se v prosinci ceny plynu dále zvýšily o 3,3 procenta. Celkem v průběhu loňského roku stoupla cena plynu v průměru o 20 procent. Na začátku letošního roku by měla konečně mírně klesnout.

Inflaci tlumil brzký začátek zimních slev a výprodejů oblečení a obuvi. Sezóna slev obvykle začíná v lednu, tentokrát začaly ceny výrazně klesat již v prosinci. Celkem se v této kategorii snížily o 1,8 procenta.

Na začátku letošního roku se do inflace promítá zbytek vlivu změny DPH, zvýšení regulovaného nájemného a dalších regulovaných cen. Inflace ve spotřebitelských cenách by se měla přehoupnout přes tři procenta. Nicméně jádrová inflace, která nebere v potaz změny daní, regulovaných cen a kolísání cen potravin a energií, zůstává již 30 měsíců záporná. Měnová politika ČNB může i nadále setrvat u rekordně nízkých úrokových sazeb. Jejich případnému dalšímu snížení ale brání slabý kurz koruny.


David Marek, Patria Finance

Růst cen po listopadovém skoku (2,5 %) opět zmírnil své tempo. Meziroční změna cen byla v prosinci 2,4 %, kde hlavní vliv měly opět potraviny a pohonné hmoty.

I když ceny pohonných hmot nerostly tak rychle jako dříve, zvýšily se meziročně o 7,2 %. Ceny tlačí vzhůru hlavně rekordní cifry u benzinových pump. Naftu kupujeme v průměru za 35,50 za litr a natural asi o korunu levněji. Benzín je závislý na cenách ropy v dolarech, tedy na pozici koruny. Ještě v květnu se prodával dolar za 16 korun, teď je to téměř o 4 koruny více. Pokud se kurz koruny k dolaru zlepší, můžeme se dočkat příznivějších cen u benzinových pump. Zlevňování ovšem určitě nepůjde tak snadno jako zdražování.

Ceny jsou vyšší i kvůli potravinám, které jsou meziročně dražší o 5,3 %. Zdražily hlavně běžné produkty jako je chleba (13,6 %), mouka (10,1 %) nebo cukr (37,4 %). Cenám prozatím nepřeje ani velmi slabá koruna, která zdražuje zahraniční zboží. Pokud se ale situace v Evropě uklidní a koruna opět posílí, ke konci roku by mohly ceny začít opět klesat.

V prosinci zdražovalo hlavně zboží každodenní spotřeby. Naopak zboží dlouhodobé spotřeby zlevnilo - jde například o spotřební elektroniku (- 4,6 %) nebo mobilní telefony (- 7,0 %).

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688