Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  06.01.2012 15:29:40

Týdenní přehled 2.-6. ledna - počáteční optimismus se neudržel, černá mračna nad Maďarskem,

ZPRÁVY 1. TÝDEN 2012

 Týdenní přehled pro 1. týden 2012 - 2. – 6. ledna 2012

O      Americký dolar na nových maximech vůči euru i koruně

O      Maďarsko oslabilo celý region střední Evropy

O      Pozitivní dataUSA a nepřesvědčivá z eurozóny

O      Překvapivý růst domácí průmyslové produkce


Černá mračna nad Maďarskem.

Situace na trzích se po počátečním optimismu během týdne znatelně zhoršila. Na trzích převládly negativní emoce spojené s obavami o budoucnost společné evropské měny. Nepomohl ani příliv pozitivních datamerické ekonomiky, především z tamního trhu práce. Zvýšení rizikové averze bylo patrné především na oslabení eura vůči americkému dolaru na 15 měsíční minimum – pod hladinu 1,28 EUR/USD. Značné ztráty utrpělo euro i vůči většině hlavních měn. Na 10leté minimum se dostalo vůči japonskému jenu a oslabilo i vůči komoditním měnám jako australský či kanadský dolar.

Pozornost investorů byla upřena i na střední Evropu, a to zejména na Maďarsko, které se poslední dobou potýká s rostoucí nedůvěrou investorů a kde v týdnu došlo k zvýšenému výprodeji tamních aktiv. Vzniklou situaci si přitom zavinila z velké části sama maďarská vláda, která proti sobě svými rozporuplnými kroky poštvala zahraniční instituce a investory. V minulém týdnu schválený zákon o maďarské centrální bance byl na začátku tohoto týdne umocněn informací, že část devizových rezerv měnové autority může být použito ke splacení municipálních dluhů.  Investoři se ve velkém začali zbavovat maďarských aktiv. Výnosy 10letých státních dluhopisů se dostaly nad 11 % a cena pojištění proti bankrotu vzrostla na rekordní maxima. Na historická minima se vůči euru dostal forint, který se ve čtvrtek dopoledne obchodoval na hladině 324 EUR/HUF. Na to reagovala tamní vláda změnou rétoriky, když přislíbila, že zaujme vstřícnější postoj vůči požadavkům EU a MMF. Situace se tak ke konci týdne částečně stabilizovala.

Horšící se nálada na trzích se podepsala i pod oslabení české měny. Vůči euru ztrácela především během týdne. Ve čtvrtek dopoledne se dostala na dohled hladiny 26 EUR/CZK, kterou však nepřekonala a v průběhu čtvrtečního odpoledne a pátku své ztráty mírně korigovala. V pátek kolem 15 hodiny se jedno euro prodávalo za zhruba 25,85 koruny. Vůči americkému dolaru koruna oslabila ještě výrazněji. Z pondělních hodnot kolem úrovně 19,60 USD/CZK se nejprve dostala nad hladinu 20 USD/CZK a v závěru týdne se obchodovalo vysoko nad touto hranicí, na nejslabších hodnotách od července 2010.

Zajímavá data přišla z domácí ekonomiky. Státní rozpočet za loňský rok skončil schodkem ve výši 142,8 mld. korun oproti plánovaným 135 mld. Ministr financí Kalousek uvedl, že důvodem vyššího schodku byly potíže při čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Na daních přitom stát vybral o zhruba 20 mld. méně, než plánoval. V pátek byla zveřejněna Českým statistickým úřadem čerstvá dataprůmyslu, zahraničního obchodu a stavebnictví. Objem průmyslové výroby v listopadu překvapivě vzrostl o 5,4 %. Obchodní bilance za stejný měsíc skončila v přebytku 18,4 mld. a v tomto roce činí již přebytek rekordních 178,5 mld.  Naopak stavebnictví zaznamenalo další meziroční pokles o 2,3 %.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688