Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  06.01.2012 09:01:55

Stručné shrnutí US trhů dne 5.1.12 - finální ofenzíva byla úspěšná

Čtvrteční obchodní den v USA nakonec nedopadl nijak špatně, když se po zprávách z eurozóny o opět rostoucích výnosech vládních dluhopisů problémových dluhových zemí a rozšíření spreadů vůči benchmarkovým německým Bunds zdálo, že opět dostanou v sentimentu trhů přednost tyto vlivy.

Určitou protisilou ovšem byly tentokrát skutečné dobré US makroindikátory, které naznačily jistou odolnost US reálií oproti evergreenovým evropským problémům. Zejména se vydařil report ADP Employment o počtu nových pracovních v soukromém sektoru s číslem 325 tis., když se čekal nárůst o 180 tis. Také úvodní požadavky v nezaměstnanosti zaznamenaly mezitýdenní pokles o 15 tis. a skončily na cifře 372 tis. oproti očekávání 375 tis. požadavků. Stejně tak nijak vyloženě nezklamal údaj ISM Services.

Ve Francii proběhla mj. aukce 10-ti letých vládních dluhopisů OAT v objemu 4,020 mld. EUR s průměrným výnosem 3,29% (ve srovnání s výnosem 3,18% realizovaným při aukci v prosinci), celkový objem prodaných dluhových instrumentů byl 7,96 mld. EUR a to byl de facto i maximální cíl. Na trh v Evropě také působila informace o tom, že mnoho velkých evropských bank dává přednost zaparkování svých cashových prostředků do ECB namísto umístění na nejistém trhu.

Finálním výsledkem US tradingu tedy byl závěrečný tlak směrem k přechodu do plusových teritorií, což se s výjimkou indexu DJIA i podařilo. To byl určitý kontrast s předchozí seancí, kdy širší trh nebyl schopen této akce a zpětný nárůst se již nekonal.

Hlavní US akciové indexy tak zaznamenaly tato hodnoty: DJIA 12415,70 bodů (-0,02%), Nasdaq Composite 2669,86 bodů (+0,81%) a SP 500 1281,06 bodů (+0,29%). Index volatility VIX na CBOE skončil na úrovni 21,48 USD, tj. -0,74 USD, resp. -3,33%.

Z hlediska sektorů se tentokrát dařilo i financím, které jako celek i díky bankám přidaly +1,4% a KBW Bank Index posílil o 2%. Z hlediska HV přišly solidní čísla od zemědělských subjektů Monsanto a Mosaic.

Na komoditních trzích se ropa pohybuje na kursu 101,79 USD za barel a zlato je na ceně 1624,50 USD za barel. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2784, což opět značí depreciaci EUR.

Podle ekonomického kalendáře jsou dnes na programu de facto stěžejní makrodata týdne. Budou to Nonfarm Payrolls (počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru) za prosinec s očekáváním 150 tis. a celková US nezaměstnanost s předpokladem 8,7%. Dále to budou soukromá pracovní místa (oček. 170 tis.), hodinový výdělek a průměrný pracovní týden.

Závěrečný obchodní den týdne v Asii vypadá následovně: Nikkei Average skončil -1,16%, HangSeng je -1,13% a Shanghai Composite skončil +0,70%.

Úvodní indikace US futures vykazují lehce minusové hodnoty a DJIA je -16 bodů, Nasdaq 100 -2,25 bodů a SP 500 -2,40 bodů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688