TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.01.2012 18:25:05

PROFIL: Jorgos Papandreu - socialista, který bral chudým (4.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Jorgos Papandreu, nevypočitatelný Řek s americkým pasem, odchází z čela řeckých socialistů. To znamená, že nebude usilovat o křeslo premiéra po předčasných volbách.

Je to další díl Papandreova "odcházení". Už loni na podzim se odporoučel z čela řecké vlády.

Jeho rezignace na šéfa socialistické strany PASOK byla očekávaná. Průzkumy ukázaly, že ztratil důvěru politických souputníků. Papandreovi srazil loni na podzim vaz návrh na referendum o záchranném balíčku od eurozóny.

Nápad vyvolal zděšení jak v Řecku, a to také mezi Papandreovými socialisty, tak v Evropě. "Proklál se vlastním mečem," citovala agentura Reuters jednoho ze socialistických poslanců. Česky řečeno, "naběhl si na vidle".

Papandreu ve vládě skončil po dvou letech. Vedl ji v období, které patří v dějinách Helénské republiky k nejtěžším. Snažil se odvalit balvan řeckých dluhů kamsi za Olymp.

"Svedl jsem bezpříkladnou bitvu za svou zemi," prohlásil počátkem listopadu v parlamentu. Byla to jeho rozlučková řeč v roli premiéra. Nikdo mu netleskal. Ani jeho socialisté.

Úkol spasit Řecko dostal nový premiér, finančník Lukas Papadimos. Přitom Papandreu byl k úloze národního zachránce takřka předurčen. Kdo jiný mohl dostat "nadlidské" zadání než potomek dřívějších premiérů Papandreů? Šéfy řeckých vlád byli jeho děd Georgios i otec Andreas.

Jorgos, rodák z amerického města Saint Paul, jemuž ve světě říkají George, se dostal do konfliktu se svým přesvědčením. Jako zanícený socialista musel rušit sociální stát, škrtat sociální dávky, důchody, snižovat platy ve státní správě a rušit pracovní místa.

Musel brát všem - i chudým. Za to sklízel hněv.

Řecko je pod kuratelou Evropské unie, potažmo Německa a Francie, a Mezinárodního měnového fondu. Papandreův manévrovací prostor pro samostatnou hospodářskou politiku byl proto mizivý.

Většina politiky, kterou dělal, mu byla proti srsti. Jako zanícený obhájce přímé demokracie proto navrhl referendum o tom, zda má Řecko přijmout zahraniční pomoc.

Evropa to označila za nebezpečnou hru. Na evropských burzách Papandreova myšlenka odstartovala volný pád akcií. Sotva je možné spočítat, kolik politiků, ekonomů a finančníků řeckého premiéra během posledních dnů proklelo.

Neřízený, jinými slovy divoký bankrot Řecka, může být evropskou obdobou pádu Lehman Brothers, který v září 2008 uvrhl svět do finanční krize a recese. Doslova celý svět proto Papandreovi visel na rtech.

Řecký politik je teď nejčastěji spojován se slovem šok. Referendum o záchranném balíčku však není první Papandreův plán, který spojence zaskočil. Už na přelomu století, kdy působil v roli šéfa řecké diplomacie, vyvolal poprask. Tehdy s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem předložil mírovou iniciativou, která navrhovala ukončit bombardování Jugoslávie za kosovské krize a vyhlásit příměří.

Tentokrát nadzvedl spojence ještě víc. Doplatil na to jako řecký král Sisyfos, který si podle báje znesvářil bohy. Skončil v podsvětí, valí tam balvan mramoru na kopec. Nikdy ho však nedovalí.

Papandreu a jeho parta balvan řeckého dluhu také neodvalila.

JORGOS (GEORGE) PAPANDREU - VIZITKA:

dřívější funkce: řecký premiér, předseda Panhelénského socialistického hnutí (PASOK), předseda Socialistické internacionály, ministr školství a náboženských věcí, ministr zahraničí, hlava mnišského státu Athos

profese: sociolog

alma mater: Harvardova univerzita

narozen: 16. června 1952, Saint Paul (USA)

vyznání: křesťan, řecká pravoslavná církev

rodina: manželka Ada, syn Andreas (1982), dcera Margarita (1990)


Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688