Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  03.01.2012 19:04:02

Příběhy, které jste kvůli úvěrové krizi v roce 2011 nestíhali sledovat


Rok 2011 je minulostí, ale některé loňské události budou zaměstnávat analytiky i média i letos. Co vám kvůli hysterii okolo nižšího ratingu USA nebo evropské dluhové krize možná uniklo, ale přitom stojí za pozornost?

1. V jihovýchodní Asii není místo pro dvě supermocnosti

 

Čína letos začala testovat novou letadlovou loď, kterou koupila za 20 milionů dolarů od Ruska. Zpráva ihned zaujala média – svět si to vyložil jako vzrůstající vojenské ambice Číňanů ve východní Asii. Čína však rozhodně není jedinou zemí v regionu, která hodně investuje do armády. Na svých jižních hranicích má v tomto ohledu důstojného soupeře.

O Indii se sice v souvislosti se zbrojením mluví méně, podle zprávy SIPRI je Indie největším světovým dovozcem zbraní - na světovém obchodu se zbraněmi se podílí desetinou. Většinu získala z Ruska v posledních pěti letech. A stále nemá dost, podle odhadů Centra pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu v roce 2015 za modernizaci armády Indie utratí 80 miliard dolarů.

Kromě problémů na pákistánských hranicích s kašmírskými separatisty a maoisty se Indie obává i možných vojenských střetů s Čínou. Spojeným státům sice indické zbrojení a zvyšování vlivu země vrásky na čele nedělají, jiné země se však obávají, že je jihovýchodní Asie pro dvě supermocnosti příliš malá.

2. Nové Evropě se euro nelíbí

 

Víc než sílící řeči Řeků a Italů o staré dobré drachmě nebo liře vypovídají o náladě v eurozóně postranní úmysly zemí z východní Evropy, které donedávna usilovaly o vstup do měnové unie.

Před rokem se stalo 17. členem eurozóny Estonsko. Letos se k nováčkovi platícím společnou měnou měl připojit náš severovýchodní soused. Polsko ovšem odložilo plány na neurčito.

Bulharská vláda plán připojit se k euru v roce 2013 loni v dubnu stáhla, prý potřebuje důkladnější přípravu. Rumunsko také navrhlo svůj plánovaný vstup za tři roky o nějaký ten rok odložit. Entuziazmus Litvy a Lotyšska připojit se ke svému pobaltskému sousedovi taky opadl.

Ještě před dvěma lety Mezinárodní měnový fond navrhoval uspíšit připojování zemí k euru jako řešení dluhových problémů i jako odstranění nejistoty a posílení důvěry. Situace se rychle změnila, takže Estonsko nejspíš zůstane benjamínkem eurozóny ještě dlouho.

3. Mexické drogové války už straší celou Střední Ameriku

 

Zatímco se drogové války na severních mexických hranicích staly hlavním politickým tématem ve Spojených státech, katastrofálních následků posunu konfliktu na jih si nikdo tolik nevšímá.

Drogové kartely jako Sinaola nebo Zeta hledají nová teritoria, většinou v politicky křehké Střední Americe. Letos se drogové války rozšířily i do Belize a Salvadoru, a není tak jediný stát ve Střední Americe, kterému by se problémy vyhnuly. 60 % kokainu, který se dostane do USA z Mexika, nejdříve procestuje státy Střední Ameriky.

Doteď se kokain vyráběl výhradně v andské oblasti Jižní Ameriky, kde koka roste. V březnu 2011 však byla první laboratoř na zpracování kokajnu objevena také v Hondurasu. V květnu pak Guatemala zažila největší masakr od konce občanské války v roce 1996 - na severu země bylo drogovými gangy popraveno 27 lidí.

4. Svět přichází o velbloudy

 

Před 52 lety předpověděl anglický průzkumník a arabista St. John Philby, že se velbloudi během 30 z Arábie vytratí. Tehdy sklidil posměch, dnes Saúdská Arábie stále více spoléhá na dovoz velbloudů.

Stáda velbloudů chovaná na maso v království ubývají. Na tyto účely se chová 260 tisíc velbloudů, o 39 % méně než před 15 lety.

Populaci těchto vznešených zvířat zabíjí záliba obyvatel států Perského zálivu ve velbloudích závodech. Celkově se velbloudí populace jen mezi lety 1994 a 2004 propadla o pětinu.

Nejvíce divokých velbloudů teď žije v Austrálii jako pozůstatek britských osadníků z 19. století.

Jaké další důležité informace v roce 2011 jste mohli přehlédnout?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688