Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.01.2012 09:33:41

ČEZ: Zpráva k výsledkům zátěžových testů českých jaderných elektráren

Dne 31. 10. 2011 společnost ČEZ předala "Závěrečné zprávy" týkající se zátěžových testů provedených na českých jaderných elektrárnách. Po jejich posouzení připravil Státní úřad pro jadernou bezpečnost "Národní zprávu", kterou předal Evropské komisi.

 

Závěrečné zprávy k bezpečnosti obou českých jaderných elektráren mají dohromady přes 400 stran. Šest měsíců je zpracovávaly desítky odborníků společnosti ČEZ. Zapojili se také specialisté z dalších institucí jako například z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži a ČVUT. Hodnocení potvrdilo odolnost elektráren a neodhalilo žádnou bezpečnostní vadu, která by vyžadovala neodkladné řešení.

 

V analýzách odborníci hodnotili odolnost Temelína i Dukovan vůči velmi málo pravděpodobným vnějším vlivům. Posuzovali například, jak se obě elektrárny vypořádají s nadprojektovým zemětřesením, mrazy s teplotami -46 °C trvajícími celý měsíc nebo dlouhodobými vedry, při kterých rtuť teploměru dosahuje 46 °C. Došlo i na vodu – posuzovalo se, co udělá s Temelínem desetitisíciletá povodeň na nedaleké Vltavě vzniklá protržením hráze lipenské přehrady nebo dešťové přívaly přesahující maxima posledních deseti tisíc let.

 

„Projekty obou elektráren jsou velmi robustní a s rezervou odolají i těmto extrémním přírodním vlivům,“ rekapituluje závěr zpráv k tématu přírodních vlivů Vladimír Hlavinka, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize výroba. Výsledek zátěžových testů odpovídá  i naší filosofii aktivního přístupu k bezpečnosti jaderných elektráren, kdy kontinuálně prověřujeme a vylepšujeme jejich projekty. Na základě vlastních hodnocení či doporučení mezinárodních prověrek jsme již v minulosti realizovali desítky vylepšení  na obou elektrárnách,“ dodává Vladimír Hlavinka. Rovněž výcvik personálu je na vysoké úrovni. Zaměstnanci obou elektráren pravidelně trénují zvládání různých nestandardních stavů včetně řešení nadprojektových havárií.

 

V bezpečnostních analýzách, které byly podkladem pro vypracování závěrečných zpráv, odborníci záměrně nechávali selhávat bezpečnostní systémy včetně jejich dalšího jištění a hodnotili, jak bloky vážné situace zvládnou. „Vše samozřejmě probíhalo na základě bezpečnostních studií a inženýrských výpočtů. O reálné testování opravdu nešlo. Z výsledků nám vyplynuly příležitosti k dalšímu zvýšení odolnosti i vůči extrémně málo pravděpodobným scénářům a nepředvídaným podmínkám,“ pokračuje Hlavinka.

 

Nová opatření se budou týkat i dalších posílení bezpečnostních zařízení. Bloky na Temelíně budou například vybaveny dalším záložním zdrojem elektrického napájení. Mobilní dieselgenerátory tak budou jedenáctou možností zajištění elektrického napájení. Posílí se i systém na likvidaci vodíku v kontejnmentu. Tzv. rekombinátory brání jeho nahromadění v koncentraci, která je se vzduchem výbušná. „Máme k dispozici rekombinátory, které zvládnou projektové havárie. Jejich počet zvýšíme i pro nadprojektové havárie,“ naznačuje další opatření ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

 

Posilovat systém na likvidaci vodíku v kontejmentu budou i Dukovany. I zde se počet rekombinátorů zvýší na počet pro nadprojektové havárie. „V elektrárně Dukovany dokončíme rozpracované projekty k dalšímu zvýšení odolnosti proti zemětřesení a důležité je i dopracování postupů pro nadprojektové havárie a jejich procvičení. Obdobně to od roku 2007 děláme s procvičováním situace nadprojektového blackoutu lokality,“ komentuje další opatření ředitel elektrárny Dukovany Tomáš Žák.


Českou „Národní zprávu“, kterou zpracoval SÚJB, společně se zprávami dalších zemí EU, budou nyní kontrolovat mezinárodní experti na jadernou energetiku v rámci EK. Ta výsledky zátěžových testů oznámí v polovině roku 2012.

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688