Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  02.01.2012 11:07:31

Jak vybrat klidnější tituly ?

Každý z nás by si jistě přál, aby se ceny akcií příliš divoce nepohybovaly nahoru a dolů. Jak ovšem vybrat pouze ty, které méně kolísají (pozn. vykazují nižší volatilitu). Elegantním řešením může být burzovně obchodovaný fond od společnosti UBS Global Asset Management. Váhy jednotlivým akciím jsou v portfoliu přiřazovány nikoliv podle tržní kapitalizace, ale volatility.

 

Nové ETFko od UBS Global Asset Management sleduje vývoj indexu MSCI ACWI Risk Weighted. Tento index je „výběrem“ z širokého indexu světových akcií MSCI All Country World, který zahrnuje akcie společností s vysokou a střední tržní kapitalizací. Tyto společnosti patří do některé z 24 vyspělých či 21 rozvíjejících se zemí. Index MSCI ACWI Risk Weightedobsahuje akcie, které vykazují nízkou volatilitu. Čím nižší je volatilita, tím vyšší váhu v indexu titul má. Vyšší výkonnost na dlouhém horizontu Zajímavé je porovnání dosavadního vývoje obou indexů. Index zahrnující tituly s nižší volatilitou přinesl vyšší výkonnost. Zvolená strategie se vyplácela především v růstové fázi trhu, tedy od roku 2002 až do okamžiku vypuknutí finanční krize. I přes poklesy trhů v posledních letech si méně volatilní akcie dokázaly udržet vyšší výkonnost.

Bezpečnější akcie

 

Mix světových firem

 

 V dostupných informačních listech bohužel nezjistíte přesnou skladbu portfolia ETFka. Pomůckou může být složení indexu, které uvádí společnost MSCI. Portfolio ETF by mělo přibližně odpovídat složení sledovaného indexu.Z hlediska regionální alokace mají v indexu nejvyšší zastoupení společnosti, které spadají do kategorie ostatní (46 %). S jistou nadsázkou můžeme říci, že jde o mix společností z různých koutů světa. Americké společnosti získaly druhou nejvyšší váhu v portfoliu, a to přibližně čtvrtinovou. Na dalších pozicích naleznete japonské (14 %), kanadské (5 %) a britské tituly (5%). V indexu je zařazeno více než 2400 společností ze 45 zemí světa.Mnohem transparentnější je rozdělení společností podle oboru podnikání. Nejvyšší váhu získaly společnosti působící v oblasti financí (17 %), průmyslu (14 %), spotřebního zboží (12 %) a luxusního zboží (11 %). Mezi další obory patří informační technologie, utility, zdravotnictví, materiály, energie a telekomunikační služby. Jejich váhy se pohybují v rozmezí od 5 % do 9 %. Desítka nejvýznamnějších společností Vzhledem k velkému množství společností v indexu jsou váhy deseti nejvýznamnějších společností velmi nízké – žádná ze společností nezískala v portfoliu více než půl procenta. Z první trojice můžeme jmenovat firmy Petronas Gas, British American Tobacco a PETRONAS Dagangan Berhad.  

Sledujte investiční tipy na http://www.penizenavic.cz/investovani

 

 Aktivnější správa je dražší 

 

Správa burzovně obchodovaného fondu je tím dražší, čím častěji je třeba upravovat složení portfolia. Sledování vývoje velkého množství titulů a častější nákupy a prodeje jednotlivých akcií se promítají do poplatku za správu. Aktuálně je účtován poplatek ve výši 1,27 %. Většina ETFek se drží pod hranicí jednoho procenta, v tomto případě je však vyšší poplatek na místě. V porovnání s klasickými podílovými fondy je však poplatek stále velmi nízký. 

 

Pro dlouhodobé investování 

 

Uvedené ETFko lze využít jako základní stavební kámen portfolia. Velkou výhodou je široká diverzifikace, navíc nejsou opomenuty ani akcie společností z rozvíjejících se zemí. Ty ukázaly v posledních pěti letech mnohem zajímavější výsledky než tituly z USA či Evropy (pozn. viz tabulka na hlavní straně našeho webu). I když ETFko vybírá méně volatilní tituly, stále jde o investici do akcí, která je riziková. O tomto produktu by měli uvažovat jen ti, kteří plánují investici na pět a více let.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.07.2014Jak správně vybrat typ podílového fondu Research (Penizenavic.cz)
03.05.2014Jak vybrat opravdu podhodnocené akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688