Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  31.12.2011 15:24:34

Jak vidí rok 2012 světoznámý investor Kyle Bass?


Superstar v oblasti hedgeových fondů a zakladatel Hayman Capital Management Kyle Bass sám sebe popisuje jako realistu a nebere si servítky s kroky Fedu nebo vlády. Pro rok 2012 dává velmi negativní výhled jak pro eurozónu, tak pro Japonsko. V důsledku toho ovšem podle něj zpomalí také americká ekonomika.

 Podle Kyla Basse je cesta k úplnému zotavení americké ekonomiky kratší, než předpovídají politici. Ti se domnívají, že bude potřeba celá dekáda. Bass odhaduje 3 až 5 let. Vše bude záležet na vývoji v Evropě a v Japonsku.

Psychologie je mnohem důležitější než analýza

Většina lidí - ať investorů, nebo běžných spotřebitelů - se domnívá, že vždy existuje někdo, kdo je zbaví problémů. "Existuje určitá psychologická hranice, která dává lidem naději, že ekonomiky typu Řecka a Itálie nemohou zkrachovat. Je důležité se nad tuto hranici povznést," podotýká Bass.

Američanům je tento fenomén zcela vlastní. Spojené státy jsou už několik desetiletí brány jako ekonomická, vojenská a technologická vlemoc. To se podepsalo na psychice lidí, kteří jsou zvyklí na vyšší životní standard, podle něhož soudí celý svět. "Ve Spojených státech v posledních letech hodně lidí trvale ztratilo práci a není schopno si najít novou. To by si měli uvědomit i guvernéři Fedu a politici, Američané stále poněkud tápou, nevědí, co to má znamenat," říká Bass.

Pokud bude ekonomika USA růst, tak jen pomalu

"Od doby, kdy se Evropa potýká s dluhovými problémy, je odhadován růst americké ekonomiky zhruba na 1 až 1,5 % za rok," pokračuje Kyle Bass.

Co se týká politické angažovanosti v současných problémech, má Bass jasno. Veškeré snahy jsou jen kupováním času, odsouváním řešení problémů. Nikdo se nesnaží řešit věci razantně a okamžitě.

Čtěte také:
Diamanty: Dlouhodobí investoři se mohou radovat, poptávka se do roku 2020 zdvojnásobí
Josef Novotný: Akcie ČEZu v roce 2012 díky dividendě překonají hranici 800 korun
Na čem vydělat v roce 2012? Na akumulovaných českých akciích a vybraných komoditách!

Velká Británie a Francie budou čelit velkým problémům

"Pokud se zaměříme na bankovní systémy ve Francii a Británii a na jejich expozici v dluhy postižených zemích, nemusíme být žádní géniové, aby nám došlo, že banky čeká v příštích letech velmi složité období," upozorňuje hedgeová legenda.

Fokus na Japonsko a Irsko se vyplatí

"Některé ekonomiky jsou mnohem produktivnější než jiné. Japonsko nemá téměř žádné přírodní zdroje, a proto jich většinu dováží. Pokud země používá tržby z daní na nákup surovin, dá se s tamní ekonomikou a jejím budoucím vývojem mnohem lépe kalkulovat. Některé země ovšem mají dluh 40krát vyšší než příjmy z daní, takže k jejich krachu stačí úplné minimum. Takže pozor na Japonsko nebo Irsko."

Drobní investoři musejí být mnohem konzervativnější

Pokud investujete a myslíte si, že investujete konzervativně, je to podle Basse stále málo. "Ochrana kapitálu bude v příštích letech důležitější než výnosy. Zásahy centrálních bank a politků nesmějí investory utěšit, že všechno bude dobré. Investoři by měli mít dostatek hotovosti. Ideální měnou je stále dolar, který se jeví v krátkém a středním horizontu jako nejlepší měna na světě."

K aktivům, která by měli investoři držet, přidává Bass reálná aktiva, například podíl na ropných vrtech nebo nemovitosti. Lidé by se naopak měli vyvarovat investic do finančních titulů.

"Je možné, že reálná aktiva budou v některých momentech ztrácet hodnotu, ale stále budete mít jistotu nějakého majetku," říká Bass.

Sociální nepokoje budou kulminovat

"Occupy Wall Street a další protesty ve Spojených státech jsou jen začátkem. V Evropě jsou téměř demonstrace na denním pořádku (a že mají Evropané důvod), ale ve Spojených státech jde ohledně finanční nerovnosti a nezaměstnanosti o novou věc.

Nepokoje budou sílit, a to hlavně kvůli špatným rozhodnutím vlády investovat akcie daňových poplatníků do akcií bank a finančních domů. Pokud si navíc managementy těchto společností vyplácejí nechutně tučné odměny, není se čemu divit. Pokud bychom v USA opravdu fungoval kapitalismus, většina bank by zbankrotovala," shrnuje Bass.

Na konec Kyle Bass varuje: "Nevěřte vládám, když říkají, že bude vše v pořádku, že budou řešit problémy. Mějte vlastní názor. Klíčem k úspěchu je dělat dobře svou práci."

Čtěte také:
Sedm smrtelných finančních hříchů
Barclays doporučuje do roku 2012 tyto akcie
Marc Faber: Euro ani dolar teď nemají smysl. Mám pro vás skvělý tip - začíná na "Z"!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

24.06.2022Akcie zatím nekupovat, varuje investor Bass Patria (Patria Finance)
22.01.2014Jak vidí tradeři rok 2014 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.12.2012Klíčové investiční téma přelomu roku a jak ho hrají čeští investoři Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688