Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Boj s terorismem  |  12.10.2001 16:47:07

Amerika musí definovat strategii

 

Amerika musí definovat svou politickou strategii


Během tří dnů bombardování cílů v Afghánistánu se Američanům a Britům podařilo vyřadit z provozu vzdušné síly, letiště a komunikační a velitelská centra Talibanu. Zvláštní jednotky zatím údajně pročesávají hory a hledají řídící mozek teroristů – Usámu bin Ládina.

Útoky se však dosud nezaměřily na tanková a dělostřelecká postavení Talibanu v okolí Kábulu. Spojenci tak chtějí pozdržet útok opoziční Severní Aliance na hlavní město. Jelikož v této chvíli neexistuje žádná alternativa post-talibanské vlády, mohl by předčasný pád Kábulu do rukou Severní Aliance způsobit ještě větší chaos a rozvrat.

Bez Paštunů to nepůjde

Obavy z předčasného ovládnutí Kábulu Severní Aliancí vyplývají především ze značné vnitřní (etnické i politické) nesourodosti tohoto politického uskupení. Aliance se dělí zhruba na čtyři etnické frakce: Uzbeky, Tádžiky, Hazary a persky mluvící Heraty na západě země. Jestliže každá z frakcí zároveň s dobytím metropole ovládne hlavní správní středisko „svého“ etnika, hrozí opakování scénáře z roku 1992, kdy si zemi rozparcelovali jednotliví polní velitelé. Navíc by velmi pravděpodobně došlo k odcizení Paštunské většiny, obývající jih země, zbytku obyvatelstva. Právě z řad Paštunů se přitom rekrutuje drtivá většina talibanských bojovníků.

Spojené státy a Velká Británie jsou přesvědčeni o tom, že bez významné role umírněných Paštunů nemůže být v Afghánistánu nastolena stabilita. Proto vkládají naděje do v současnosti jediné legitimní autority - bývalého krále a Paštuna Záhira Šáha. Ten prvního října zřídil ze svého římského exilu Nejvyšší radu národní jednoty Afghánistánu, která má však k organizované politické entitě daleko. Rada má sto dvacet členů a zahrnuje i zástupce Severní Aliance. Její přeměna v akceschopný politický orgán, který bude moci utvořit prozatímní vládu, si však vyžádá ještě týdny diskusí a tahanic. Nic na tom nemění ani potenciální ochota Severní Aliance, delegovat na Radu kompetence k utvoření prozatímní vlády.

V současné době jsou jednotky Severní Aliance v pohybu. Legendární velitel Ismail Chán obsadil letiště za hlavním městem provincie Ghor – Čakčaranem. Tím se dostal do pozice, která umožňuje ovládnutí strategického západoafghánského města Herátu a zároveň otevírá zásobovací trasy z Íránu. Jak Ismail Chán uvedl v rozhovoru před několika dny “Nejdůležitější je skutečnost, že civilní obyvatelstvo povstává proti Talibanu a nechce již nadále žít pod jeho vládou.“

Podle Chána, který se v létě vrátil z íránského exilu, je klíčovou podmínkou vítězství více peněz, mužů a zbraní: „Jsme ochotni přijmout pomoc z kterékoli strany, která má s námi dobré úmysly,“ prohlásil Chán, který však na americké dotace stále čeká.

S Pákistánem proti teroru

Při návštěvě Islamabádu minulý týden, zdůraznil britský ministerský předseda Tony Blair, že žádná vláda v Kábulu nemůže být nepřátelská vůči Pákistánu. Znovu tak vyjádřil obavy spojenců z předčasného dobytí Kábulu silami Severní Aliance.

Své rozladění nad přílišným zapojováním Pákistánu do jednání vyjádřila obratem Severní Aliance. Její velvyslanec ve Washingtonu Mohammed Ešaq prohlásil: „Bude-li Pákistánu dovoleno, aby hrál v utváření afghánské budoucnosti klíčovou roli, bude to katastrofa.“

Velká role Pákistánu při formování nového politického údělu Afghánistánu, vyvolá zároveň okamžitou opozici Ruska, Íránu a středoasijských republik. Všechny tyto státy podporují Severní Alianci a vždy odmítaly úzké vazby pakistánských fundamentalistů na Afghánistán. Takové tlaky by v oblasti mohly rozdělit křehkou vojenskou alianci, kterou Spojené státy a Británie těžce budovaly.

Klíčová role OSN

Možné východisko z tohoto dilematu představuje pro Spojené státy a Evropu návrat na půdu Rady bezpečnosti OSN a přijetí rezoluce, která by dala Spojeným národům mandát vytvořit v Kábulu spravedlivou vládu založenou na širokém konsensu. Podle Záhira Šáha by OSN mohla hrát v Afghánistánu podobnou roli, jakou sehrála v devadesátých letech v Kambodži.

Přípravy na podobné angažmá již probíhají. Generální tajemník OSN Kofi Annan jmenoval zkušeného politika a bývalého ministra zahraničí Alžíru Lachdara Brahimi hlavním koordinátorem politiky OSN v oblasti humanitární a politické strategie. Zahájení jeho činnosti je však zatím limitováno chybějícím mandátem ze strany mezinárodního společenství a Washingtonu.

Úkol, který v tuto chvíli před Spojenými státy leží, jasně vyjádřil jeden z evropských diplomatů. „Amerika musí během několika dnů jasně definovat svou politickou strategii, jinak její bomby pouze přispějí k politickým troskám, které představuje dnešní Afghánistán.“

Ahmed Rašíd

Článek byl publikován na stránkách Eurasianet .

Uveřejněno se souhlasem serveru

Infoservis

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Boj s terorismem:

14.09.2009  Bin Ládin s novou nahrávkou Strategie.cz (Strategie.cz)
12.01.2007  Americká ambasáda v Aténách cílem raketového útoku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.12.2006  Pákistán položí na hranice miny  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
21.12.2006  Chystá Taliban v Afghánistánu ofenzivu?  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
19.12.2006  Írán: trojský kůň v Iráku  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688