Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.12.2011 09:08:28

Zdeňka Klapalová: Nejistota v ekonomice bude dál dusit nemovitostní trh (24.12.2011)


Nejistota na světových trzích a dluhové problémy některých států mají bezprostřední dopad na realitní trh. Omezení bankovního financování způsobí obtížnější přístup investorů k externímu kapitálu, říká Zdeňka Klapalová z poradenské společnosti Knight Frank.

 

Jak se podle vás bude vyvíjet realitní trh v roce 2012? Co bude IN, a co naopak OUT?

Zdeňka Klapalová (ZK): IN bude nepochybně kvalitní produkt, OUT všechno ostatní. Daří se transakcím v oblasti přímého investmentu, prodejům nemovitostí s dalším potenciálem, a dobře se také prodávají nemovitosti v regionech s alespoň částečným výnosem. Neprodejné jsou nemovitosti bez výnosu, kde majitelé očekávají ceny na úrovni let 2006/2007.

Jak vnímáte plánovanou změnu sazby DPH? Porostou kvůli ní ceny nemovitostí? Vyvolávají tyto zprávy u veřejnosti větší zájem o koupi?

ZK: Nákupní horečku neočekávám. Zájem o koupi bytu je podle mě stabilní a není výrazně ovlivněn plánovanou změnou sazby DPH. Nicméně určitý vliv lze na trhu registrovat.

Jak se díváte na realitní trh v USA? Má tamější double-dip dopad na celosvětový realitní trh?

ZK: Odhady vývoje realitního trhu v USA se liší, ale lze předpokládat dlouhodobější stagnaci. Nejistota na světových trzích a dluhová krize budou mít dopad na realitní trh. Předpokládám omezení bankovního financovaní, a proto i obtížnější přístup investorů k externím finančním zdrojům. Požadavky na zvýšenou rekapitalizaci bank tuto obavu jen potvrzují.

Jak přežít recesi jako investor, zaměstnanec nebo podnikatel

Co evropský, a konkrétně český trh? Jaká byla během roku chuť utrácet? Které nemovitosti "šly na dračku"?

ZK: Jak jsem zmínila, zájem je o kvalitní nemovitosti s výnosem, tedy v dobrých lokalitách, které jsou dlouhodobě pronajaty bonitním nájemníkům. O tyto nemovitosti je zájem jak ze strany domácích, tak zahraničních investorů. Objem investic do komerčních nemovitostí se ve srovnání s rokem 2010 zvýšil více než třikrát. Zásadní otázkou však zůstává, zda bude popsaný trend pokračovat i za situace, kdy banky omezí úvěrové aktivity.

Kam investovat v roce 2012

Sledujete v ČR zájem o hypotéční úvěry?

ZK: Zájem o hypotéční financovaní oproti roku 2010 vzrostl. Po odložené poptávce tedy nastalo určité oživení trhu.

Které základní faktory ovlivňují rozhodnutí při výběru investice do nemovitosti? Co by si měl investor uvědomit, než se do ní pustí?

ZK: Pokud není odborníkem na reality, měl by se na nějakého obrátit. Investor do realit by si měl uvědomit, že investicí dlouhodobě alokuje své peníze, pokud se tedy nejedná o spekulaci, která může být velice riskantní. Je potřeba brát v úvahu, že se o nemovitost musí řádně a kvalifikovaně starat, jinak její hodnota bude v čase klesat.

Nemovitost vyžaduje péči v mnoha ohledech. Nejedná se pouze o technický stav a údržbu, ale i o komfort nájemníků nebo jiných uživatelů. My například pravidelně opakujeme výběrová řízení na služby spojené s užíváním nemovitostí, aby nájemníci námi spravovaných objektů platili za služby a za energie co nejméně. Hlídáme efektivitu provozu do nejmenších detailů. Je rovněž podstatné rozlišit, zda financuji pouze z vlastních zdrojů, nebo zda využívám úvěr. Je potřeba posoudit výši finančních nákladů v čase a srovnat ji s možností splácet úvěr i za situace výraznějších změn na realitním trhu a podobně. Jak jsem řekla, investice do nemovitosti je investicí na delší dobu, a proto je zapotřebí dobře plánovat a kalkulovat vlastní možnosti i priority.

Co si myslíte o nemovitostních fondech?

ZK: Nemovitostní fondy obecně pokládám za dobrý produkt. Umožňují investorovi podílet se na investicích do realit, které by sám nebyl schopen efektivně spravovat a financovat. Je ovšem potřeba zmínit, že existuje několik typů fondů. Zejména se jedná o podílové fondy pro širokou veřejnost, a pak fondy kvalifikované, pro užší skupinu investorů.

Fondy kvalifikovaných investorů předpokládají znalost trhu a odbornou erudici investorů. Fondy podílové kladou velké nároky na zabezpečení, a to jak investiční strategie, tak správy, neboť umožní investovat každému zájemci o tento typ produktu. Jsou rovněž předmětem přísné regulace.

Rozhodne-li se investor investovat do nemovitostního fondu, na základě čeho by měl vybírat?

ZK: Určitě je potřeba se zaměřit na profil fondu a jeho správu. Zda je jedná o fond konzervativně investující, nebo o fond zaměřený oportunisticky. Dále se informovat, jak vypadá stávající portfolio, kolik procent v současné době vynáší, jak se pracuje s rizikem a podobně. Zjistit si, zda směřují investice jen do ČR, nebo i do jiných teritorií.

V neposlední řadě je důležité se zajímat o to, zda se jedná o prvotřídní nemovitosti s nižšími, ale stabilními výnosy, nebo zda jsou v hledáčku manažera fondu i nemovitosti s potenciálem vyšších výnosů, kde musíme počítat s větším rizikem.

Čtěte také:
Kolik by měla vynášet investice do realit?
V Praze se dál staví, o byty není zájem
Komerční reality: Poptávka po kancelářských prostorách klesne do roku 2050 o pětinu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688