Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.12.2011 11:20:04

Ekonomika 2012: Velké čínské vystřízlivění


Čínská nemovitostní bublina je dnes již krutou realitou. Tamní trh s bydlením se řítí do propasti. Čína se stává nezáviděníhodným příkladem toho, jak může skončit "americký sen" v podání země BRIC.

Čínská data jsou velmi těžko ověřitelná, přesto je na základě informací z webových stránek HomeLink patrné, že ceny bydlení v Pekingu klesly v listopadu o 35 % ve srovnání s předešlým měsícem. Pokud jsou tato procenta relevantní, měly bychom začít brát "tvrdé přistání" čínské ekonomiky jako hotovou věc. Situace se zřejmě začíná vymykat kontrole čínské vlády.

Růst peněžního agregátu zpomalil v listopadu na 12,7 %, což je nejnižší hodnota za deset let. Meziměsíčně o 5 % kleslo i úvěrování. Centrální banka svou restriktivní monetární politiku přehodnocuje, jak ustupují inflační tlaky, a naopak dnes poskytuje bankám více likvidity. Poprvé od roku 2008 snížila míru povinných minimálních rezerv.

Otázkou zůstává, zda akce čínské centrální banky přinese požadované výsledky. O kvantitativním uvolňování amerického Fedu nebo o boji japonské centrální banky s deflací bychom toto tvrdit nemohli.

Čínské akcie vydávají varovné signály

 

Čínský index Shanghai Composite ztratil od dubnových maxim zhruba 30 %. Ve srovnání s vrcholem z roku 2008 jde o 60% propad. Tolik reálně ztratily akcie na Wall Street během krize 30. let mezi lety 1929 až 1933.

Podle Alberta Edwardse ze Société Générale investoři dramaticky podceňují riziko tvrdého přistání Číny, ale i ostatních zemí BRIC. "Země BRIC se hroutí jako domečky z karet. Období boomu střídá období krachů. Průmyslová produkce klesá v Indii, brzy půjde v jejích šlépějích Brazílie. Země mají mnoho volných kapacit, z čehož plyne riziko deflace pro celý svět."

"Čína nedávno uvalila clo na dovozy GM," pokračuje Edwards. "Obávám se, že se v roce 2012 bude pokoušet podhodnocovat jüan a riskovat obchodní válku."

Více než 3bilionové čínské devizové rezervy zaznamenaly v posledních třech měsících pokles, přestože byla obchodní bilance v přebytku. "Zemi opouští kapitál, investoři dříve sázeli na růst jüanu, ale ten je dnes již hudbou minulosti," podotýká Li Jang, bývalý čínský centrální bankéř. Pokles rezerv má podobné důsledky jako stahování peněz z oběhu, přesný opak toho, co zažívala Čína během boomu.

Čtěte také:
Jste mladí a chcete zbohatnout? Stačí maličkost - letenka do Číny!
UBS: 9 hlavních témat roku 2012
Co děsí světové investory?

Úvěry už nepřinášejí požadovanou přidanou hodnotu

Ekonomika není v pořádku, index nákupních manažerů (PMI) se za listopad dostal podle revidovaných údajů na hodnotu 49 bodů (pokles pod hranici 50 naznačuje riziko recese). Spotřeba spadla ze 48 % na 36 % HDP od konce 90. let, investice rostly na 50 % HDP.

Agentura Fitch upozorňuje na to, že je Čína závislá na úvěrech. "Potřebuje stále více prostředků pro udržení dosavadní úrovně růstu," tvrdí analytička Charlene Chu. Za každý vypůjčený dolar dokázala Čína v roce 2007 zvýšit své HDP o 0,77 USD. V roce 2011 už jeden dolar přinesl jen 44 centů růstu.

Dále se Charlene Chu obává "strukturální eroze" v bankovním systému kvůli velkému nárůstu využívané páky. "Poprvé v historii začíná velké množství čínských bank čelit nedostatku likvidity."

Nemovitost v Číně - investice pro bohaté?

Investoři měli pocit, že bude Čína vůči nemovitostní bublině imunní, protože hypotéky představují jen 19 % HDP. Bohatí Číňané často vložili hotovost do několika nemovitostí, protože nemohli investovat v zahraničí a bankovní depozita poskytovala záporný reálný výnos. Podle profesora Patricka Chovance z Pekingské ekonomické univerzity začala čínská bublina splaskávat už v srpnu, kdy developeři neprodali byty v hodnotě 50 miliard USD.

Výprodeje postihují pobřežní města (v Šanghaji klesly ceny v listopadu o 25 %) a šíří se i do vnitrozemí, kde tržby klesají až o 70 %. Vznikají tak města duchů. Oficiální čínský nemovitostní index sice naznačuje jen 0,3% pokles ve stovce nejvyhledávanějších čínských měst, ale jak ukazuje zpomalení v navazujících odvětvích, jde zřejmě o zpoždění v datech.

Zhu Min z MMF varuje, že se za posledních pět let množství úvěrů zdvojnásobilo na 200 % HDP. Za pět let to představuje dvojnásobek růstu úvěrů, které předcházely splasknutí japonské bubliny koncem 80. let nebo americké z let 20022007. Všechny tyto boomy charakterizoval růst půjček k téměř 50 % HDP.

Sečteno a podtrženo, Čínu čeká bolestivý proces oddlužování podobný tomu, jaký probíhá dnes ve vyspělých ekonomikách.

Čtěte také:
Nejbohatší země roku 2050

Budoucnost Číny? Asie to vidí jinak
Čínský jüan se stane během deseti let jednou z hlavních rezervních měn


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688