TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  22.12.2011 11:10:11

Emisní povolenky už začaly prodražovat leteckou dopravu do Evropské unie, Američané se jí vyhýbají

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Emisní povolenky, které Evropský soudní dvůr (ESD) ve středu umožnil začlenit do systému letecké dopravy, za jediný den zdražily letenky až o devadesát dolarů (skoro 1800 korun). Ve čtvrtek o tom informovaly všechny významné americké ekonomické deníky.

Evropský soudní dvůr (ESD) o možnosti zahrnout od 1. ledna 2012 do systému emisních povolenek Evropské unie všechny letecké společnosti využívající evropská letiště, rozhodl ve středu. Ve čtvrtek už byl zaznamenán první růst cen letenek do Evropy. Zdražení v některých případech dosáhlo až 90 dolarů (1764 korun), informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Podle Mika Milleara, viceprezidenta Amerického leteckého institutu, mohou kvůli unijní úpravě transatlantické lety zdražit o sedmdesát až devadesát dolarů vzhledem k současným cenám ropy. Společnost Virgin Atlantic Airways ve čtvrtek sdělila, že se nevyhne přesunu části nákladů na zákazníky.

ESD svým rozhodnutím zamítl žalobu amerických aerolinií, podle níž EU rozšířením platnosti systému povolenek údajně porušuje mezinárodní právo. Skupina Airlines for America v návaznosti na rozhodnutí soudu uvedla, že zváží další právní možnosti. Podle této skupiny může unijní systém emisních povolenek stát americké letecké společnosti v letech 2012 až 2020 odhadem 3,1 miliardy dolarů (60,7 miliardy korun).

Rozhodnutí ESD se okamžitě projevilo na poklesu akcií amerických leteckých společností. Letecký sektor však také současně zasáhla americká vládní úprava, která nově požaduje více odpočinku pro piloty, což povede k dodatečným nákladům ve výši 297 milionů dolarů v příštích deseti letech.

Podle leteckého analytika Raye Neidla je evropský krok negativním precedentem, kdy jeden region nastavuje vlastní pravidla leteckého průmyslu. "Je to nepříjemné, že jedna část světa si zavádí tato pravidla. Historicky svět spíše spolupracoval na globálních pravidlech a nařízeních," konstatoval Neidl.

Zatímco dopravci zvažují možnosti reakce na novou úpravu, analytici soudí, že by bylo složité se jí snažit vyhnout. Podle listu The Wall Street Journal ale zvažuje například dodavatelská společnost United Parcel Service Inc (UPS) změnu letových tras do Evropy, například přes Bombaj. Šéf UPS Mitch Nichols však zatím nepotvrdil, jakou cestou se společnost bude ubírat.

Eventuální změny tras závisejí do značné míry na cenách ropy, které ve středu vzrostly na 99 dolarů za barel. To změnám tras podle Kevina Sterlinga, analytika společnosti BB&T Capital Markets příliš nenahrává.

"Až v případě, že by klesly ceny ropy, by mělo přeplánování cest smysl," soudí Sterling.

Americké společnosti v evropském kroku spatřují spíš způsob řešení současné finanční krize, nikoli čistě ekologické gesto.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688